fbpx
Svijet, Vijesti

Sudan: Broj poginulih u neredima povećan na 108

Off 60
sudan
Foto: welt.de

Broj poginulih u intervenciji sudanske vojske u glavnom gradu Kartumu porastao je na 108, dok je povrijeđeno na stotine osoba, objavio je Centralni komitet ljekara Sudana (CDC). Među žrtvama je i troje djece iz jedne porodice. Ima više od 230 povrijeđenih.

“Broj smrtnih slučajeva porastao je na 108 jer je više tijela pronađeno u rijeci Nil, a troje djece iz jedne porodice ubijeno je od strane snaga za brzu podršku“, navode iz CDC-a.

Do eskalacije nasilja došlo je nakon što su sudanske snage započele akciju čišćenja platoa ispred Generalštaba na kojem je smješten glavni demonstrantski kamp. Organizatori višesedmičnih protesta i očevici tvrde da je vojska upotrijebila prekomjernu silu kako bi rastjerala mirne demonstrante, a da je koristila i vatreno oružje.

S druge strane, Prelazno vojno vijeće (TMC) odbacuje navode da pokušava rastjerati demonstrante. Iz TMC-a tvrde da se demonstranti slobodno kreću platoom na kojem protestuju, a da su sudanske snage izvele raciju u jednoj regiji nedaleko od platoa.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Europske unije su pozvale na hitnu obustavu upotrebe sile nad demonstrantima i smirivanje situacije.

Nakon višemjesečnih antivladinih protesta, vojska Sudana je u aprilu svrgnula predsjednika Omara al-Bashira, koji je vladao tom afričkom zemljom od 1989. godine.

Vojska je osnovala Prelazno vojno vijeće koje bi trebalo upravljati zemljom u periodu od dvije godine. Opozicija se protivi vladavini TMC-a i traži hitno formiranje civilne vlasti u toj afričkoj zemlji.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže