fbpx
BiH, Sud i tužilaštvo, Vijesti

Sud BiH: Brkiću tri godine i dva mjeseca zatvora za ratovanje u Siriji

Off 51
Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine je po molbi Safeta Brkića, osuđenog za ratovanje u Siriji, donio odluku kojom su preinačene presude ovog i Opštinskog suda u Visokom u pogledu odluke o kazni i izrekao mu jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i dva mjeseca.

Sud BiH je u decembru 2016. pravosnažno osudio Brkića na tri godine zatvora zbog organizovanja terorističke grupe, odnosno ratovanja u Siriji. Tamo je boravio sve do 5. marta 2014. i zajedno sa drugim licima iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani tzv. Islamske države, u jedinici “Mudžahiri Ensarije”.

Brkić je Sudu BiH uputio molbu za ujedinjenje kazni zatvora koje su izrečene tim presudama te uzete kao utvrđene, a u konačnici je dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

“Osuđenom Safetu Brkiću, u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračunat će se vrijeme koje je proveo na izdržavanju izrečene kazne zatvora po navedenim presudama. U ostalim dijelovima navedene presude ostale su neizmijenjene”, naveli su u Sudu BiH.

Izvor: BHRT/Agencije

Related Posts