fbpx
BiH, Vijesti

Štrajk upozorenja Željeznica Republike Srpske

Off 121
Foto: Dragan Maksimović/BHRT

Radnici Željeznica Republike Srpske održali su polučasovni štrajk upozorenja, jer im nisu povećane plate. Ukoliko Vlada, kao većinski vlasnik ovog preduzeća, ne udovolji njihovim zahtjevima, najavljuju izlazak na ulice.

Detaljnije u prilogu reporterke BHRT-a Mirele Savić.


Jedan broj zaposlenih okupio se na željezničkim stanicama u Banjaluci, Doboju, Prijedoru, te Novom Gradu, dok su neki, zbog Zakona o štrajku, morali da ostanu na svojim radnim mjestima, ali podržavaju zahtjeve predstavnika šest sindikata u ovom javnom preduzeću, javio je reporter BHRT-a Dragan Maksimović.

Predsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš, još jednom je pozvao premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da ih primi.

Ukoliko do sastanka ne dođe, željezničari će, naveo je Dobraš, biti još rigorozniji.

Foto: Dragan Maksimović/BHRT


Menadžment je ponudio isplatu stimulacija od šest do deset posto do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

“Za radnike, koji imaju primanja do 500 KM stimulacija bi bila 10 posto, za one koji dobijaju od 500 do 700 KM osam posto, a za radnike od 700 do 1.100 KM plaće je šest posto. Novac je obezbijeđen zbog pozitivnih rezultata koji su ostvareni u prva četiri mjeseca ove godine, a što je u skladu sa planom poslovanja”, kazao je Zoran Ilinčić, v.d. direktor Željeznica RS.

U sindikatima tvrde da za to obećanje nisu dobili garancije.

“Idemo u štrajk kako smo najavili, s obzirom na to da nismo zadovoljni iznosom stimulacije i nismo dobili neku garanciju da će to ići trajno, odnosno do potpisivanja kolektivnog ugovora”, rekao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS Zlatko Marin.

On je za Srnu izjavio da će štrajk biti održan u svim čvorovima “Željeznica” od 10.00 do 10.30 sati te da se štrajku nisu odazvale dvije sindikalne organizacije – Sindikat mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Ponovio je stav da probleme radnika Željeznica RS može riješiti samo Vlada.

Marin je ranije ukazao da im zarade nisu povećane 10 godina te da su u ranijim razgovorima dobili obećanje da će im plaće biti povećane u prosjeku za oko 10 posto ili oko 50 KM po radniku.

U okviru “Željeznica” djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže