fbpx
BiH, Vijesti

Šta donosi odluka kojom se ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske?

Off 89
Piletina
Image by Виктория Павлова from Pixabay

Odluka ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se ograniči uvoz pilećeg mesa iz Turske za domaće proizvođače je, kažu, historijska. Evidentan je zastoj u izvozu mesa iz naše zemlje u Tursku. Da li će odluke bh. vlasti proizvesti kontramjere Turske?

Odlukom ministarstva, u našu zemlju biće moguće uvoziti jedino meso i prerađevine od mesa onih proizvođaća iz Turske koji mogu izvoziti svoje proizvode na tržište EU. Možemo li očekivati recipročne mjere, pitali smo resornog ministra Mirka Šarovića.

Radim u interesu naših privrednika i gledam da uklanjam barijere u trgovini i da međusobno poštujemo jedni druge i ono što smo dogovorili. Imamo zastoj u izvozu mesa i tražim od Turske da se taj proces odblokira i na tome ću insistirati na svakom sastanku sa našim partnerima iz Turske….

Kada je u pitanju uvoz pilećeg mesa iz Turske znvanični podaci pokazuju da je on u konstantnom porastu. Tako je uvoz sa 2 miliona iz 2017. skočio na 5,6 miliona u 2018.

MESUD PINJO, predsjednik Udruženja peradara FBiH

Iz Turske se zaista uvozilo svašta i legalno i nelegalno posebnotaj famozni MOM (mašinski okošteno meso) od kojih se proizvode pašteta, hrenovke itd. nekad je to išlo u registrovanim količinama nekad se nije ništa znalo ni ko ni kako uvozi prema tome ovo je historijska odluka odluka stoljeća…

Za prvih 6 mjeseci ove godine ukopna pokrivenost uvoza izvozom u sektoru peradarstva iznosila je 81%. Ipak, izvoz još uvijek nije na onom nivou kakav je bio prije ulazka Hrvatske u EU.

MAID JABANDŽIĆ, kompanija Madi

Ova mjera koja je došla unazad dva dana je dokaz da se može pomoći proizvođaćima i da na izvjestan način možemo napraviti korak naprijed.

Iako su četiri bh. kompanije dobile dozvolu iz izvoz na tržište EU još početkom ove godine prema najavama, piletina iz BiH na policama EU bi se mogla naći tek krajem ove godine.

Izvor: BHRT/ANEL NURKOVIĆ

Related Posts