Finansije, Region, Vijesti

Srbija: Vlada usvojila prijedlog leks specijalisa o konverziji kredita

Off 37
Foto: Ilustracija

Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švicarskim francima usvojen je na sjednici Vlade Srbije, pa će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopćilo je ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se ovim leks specijalisom rješava problem koji postoji više od jedne decenije, te da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje.

Prema njegovim riječima, nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni Euribor, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 posto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako banka prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa njom zaključi ugovor o konverziji.

Related Posts