Region, Vijesti

Srbija: Vanredna situacija u devet gradova i opština zbog poplava

Off 24

Vanredna situacija proglašena je u devet opština i gradova centralne i zapadne Srbije, do sada je evakuisano 159 osoba, a voda u mjestima u kojima je došlo do plavljenja domaćinstava uslijed obilnih padavina polako se povlači, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, situacija se u svim mjestima gde je došlo do izlivanja bujičnih potoka i manjih rijeka smiruje.

“Situacija se u svim ovim mjestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije”, rekao je Marić.

Marić je istakao da u ovim bujičnim poplavama, na sreću, nije bilo povrijeđenih i stradalih.

“U toku noći došlo je do velike količine padavina, u nekim mjestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Zato je na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena vanredna situacija”, rekao je Marić.

On je objasnio da se nije radilo o ciklonu, već velikoj količini padavina koje su izazvale izlivanje malih rečica i potoka, što je prouzrokovalo odrone i plavljenja dvorišta i podruma kuća.

Kako je dodao, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda do petka se očekuju nove količine padavina u ugroženim mjestima, zbog čega će pripadnici Sektora za vanredne situacije ostati u potpunoj pripravnosti i nastavljaju dalji rad, kako bi se život u tim mjestima normalizovao.

Related Posts