Здравље

Свјетски дан борбе против дијабетеса: БиХ нема јединствен регистар обољелих

Off 13
Овогодишњи Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар, обиљежава се под слоганом “Дијабетес и жене, наше право за здраву будућност”. Статистика показује да сваке године у свијету од посљедица дијабетеса умре око пет милиона људи, а 40 посто обољелих не зна да има шећерну болест. Савез дијабетолошких удружења у Босни и Херцеговини обиљежио је овај дан традиционалном шетњом у Сарајеву под називом “Шетња за дијабетес”.

Наша земља нема јединствени регистар обољелих од дијабетеса. Према подацима Удружења обољелих од дијабетеса у Федерацији БиХ, до 2016. године у Босни и Херцеговини је регистрирано око 336.000 особа са шећерном болести.

“Према статистичким подацима, сваке године у свијету од посљедица дијабетеса умре око пет милиона људи, а 40 посто обољелих не зна да има шећерну болест. Нажалост, таква ситуација је и у Босни и Херцеговини. У нашој земљи не постоји јединствени регистар обољелих од дијабетеса, али се претпоставља да око 336.000 грађана болује од дијабетеса, док половина, око 157.000 особа, нису свјесни да имају ту болест”, рекао је Мидхат Мујић, предсједник Савеза дијабетолошких удружења у Босни и Херцеговини.

У препорукама упућеним Министарству здравства Федерације БиХ, поред осталог, подсјећа се на непровођење Резолуције о дијабетесу која је усвојена 2012. године, као и Стратегије борбе против дијабетеса.

Електронски регистар за бољу евиденцију обољелих

У писму се наводи да се дијабетолошка заштита не проводи једнако у свим кантонима те да, “осим лошег здравственог система, положај обољелих отежава и фармацеутски лоби, али и недовољан број дијабетолога и неадекватна едукација обољелих за самостално вођење контроле дијабетеса”.

Државни и ентитетски савези дијабетичара траже одговорност здравствених институција да поштују усвојене резолуције и стратегије, те да се дјеци и трудницама с дијабетесом осигурају инзулинске пумпе и континуирани мјерачи глукозе, чиме би се број убода мјесечно с око 300, смањио на 15 до 20 убода.

“Дијабетолошка удружења, поред осталог, траже и да се обољелима омогуће основни лијекови и тракице за мјерење шећера у крви, да сви обољели имају једнаку дијабетолошку заштиту, али и да се сачини Регистар обољелих од дијабетеса како би се могли створити реални програми рада на основу реалних потреба обољелих”, рекао је Мујић.

На Свјетски дан дијабетеса, Завод за јавно здравство Федерације БиХ презентирао је пилот пројект успоставе електронског регистра особа обољелих од дијабетеса у Кантону Сарајево. Намјера је да се исти принцип аплицира и на остале кантоне, како би се у коначници добили јединствени подаци о обољелима од те болести у Федерацији БиХ.

“У коначници ћемо имати тачне, јасне, провјерљиве податке о броју обољелих те добити добар алат да бисмо пратили ситуацију у вези броја обољелих. Када завршимо овај пројект, мислим да ћемо бити смјерница и другим кантонима да крену истим путем”, рекао је директор Завода за јавно здравство Давор Пехар.

Да је пројект успјешан, показао је и главни параметар – а то је разлика у броју обољелих од дијабетеса по статистичким подацима које води Завод за јавно здравство Федерације БиХ и оних из базе податка Завода здравственог осигурања Кантона Сарајево.

Вијећница и Стари мост вечерас у плавој боји

Значај јединственог регистра обољелих истакнуо је и руководилац медицинског одјела Завода здравственог осигурања Кантона Сарајево Фикрет Јонуз. Он каже да ће електронска евиденција података свих обољелих за подручје Федерације БиХ умногоме допринијети бољем планирању потрошње и спрјечавању компликација од те болести.

Завод здравственог осигурања одраније има електронску евиденцију у свим сегментима, а увезивање података на нивоу Федерације БиХ омогућит ће бољу евиденцију, контролу, надзор и планске активности.

С циљем подизања свијести о дијабетесу, Вијећница у Сарајеву и Стари мост у Мостару вечерас ће бити освијетљени плавом бојом, која је интернационални симбол те болести.

У склопу Пројекта “Бирам здравље” којег проводи Удружење за развој друштва “Кап”, у сарадњи с здравственим институцијма из 16 градова широм Босне и Херцеговине, данас је организирано тестирање грађана на дијабетес у бројним босанкохерцеговачким градовима.

Дијабетес је о болест која поприма размјере епидемије, показују процјене Међународне дијабетичке федерације, према којима ће у раздобљу од 2015. до 2040. године број обољелих од дијабетеса у свијету са 415 милиона порасти на 642 милиона. Међу обољелима је 199 милиона жена, с пројекцијом да ће до 2040. године укупан број обољелих жена бити повећан на 313 милиона.

Брз начин живота, нездрава исхрана, недостатак физичке активности и стрес само су неки од узрока због којих долази до појаве дијабетеса. Све већи број младих оболијева од ове болести и то најчешће због прекомјерне тежине.

Ради се о хроничној болести и постоје два типа, а оба се могу држати под контролом медикаментима и здравим начином живота. Неки од симптома дијабетеса су суха уста, нагли губитак тежине или често трњење врхова прстију. Редовним прегледима, болест се може на вријеме уочити и брзо реагирати.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се од 1991. године, а утемељиле су га Међународна федерација дијабетичара и Свјетска здравствена организација. За Дан борбе против дијабетеса, изабран је дан рођења сир Фредерицка Бантинга, медицинског научника који је био један од проналазача инзулина и први који је примијенио лијек на људима.

Related Posts