Занимљивости

Истраживање показало: Људи који псују су искренији и интелигентнији!

Off 20

Људи који чешће псују су искренији, показало је истраживање међународне групе научника. Стручњаци са свеучилишта у Кембриџу, Мастрихту, Хонг Конгу и Станфорду проучили су рјечник 276 људи у лабораторију и социјалне интеракције готово 74.000 људи на Фејсбуку и упоредили то с индексом интегритета за сваку америчку државу.

Њихова студија, која ће бити објављена у часопису “Social Psychological and Personality Science” показала је трајну позитивну повезаност између профаности и искрености – вулгарност је повезана с мање лагања и превара на личном нивоу и с већим интегритетом на друштвеном нивоу.

“Ако филтрирате свој рјечник када говорите, вјероватно ћете филтрирати и садржај онога што говорите. Вјероватније је да ћете говорити оно што други желе чути, а не оно што мислите”, рекао је један од аутора, Давид Стилвел, за “Индепендент”.

Особа која не филтрира језик, која псује, вјероватније ће рећи оно што мисли и бити искренија, навео је он.

Када су судионике у лабораторију питали зашто псују, већина је одговорила да то ради како би изразила негативне емоције и правога себе.

Професор Стилвел каже како су мјерили искреност ниског нивоа, односно свакодневну искреност како би добили стварно и искрено мишљење људи, а нису испитивали ону врсту лажи која би некога одвела у затвор.

И неке раније студије показале су да има “и нешто добро у псовању”. Примјера ради, научници са свеучилишта у Минесоти прошле године су доказали да интелигентнији људи псују више.

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031