Наука и технологија

Четири признања за бх. иноваторе на сајму у Индији

Off 6

Босанскохерцеговачки иноватори добили су четири признања за седам иновација представљених на “Другом индијском сајму иновација”. На изложби је представљено око 400 иновација из 30 земаља.

Сребреним медаљама награђени су Фикрет Алић, професор на Машинском факултету у Тузли – за микровално-инфрацрвени конвертор топлине, Армина Мачковић из Маглаја за иновацију грађевински блокови од целулозног бетона и машински инжењер Бранко Миладиновић из Бање Луке за иновацију електронски саобраћајац.

Бронзану медаљу добио је Живко Гелић из Котор-Вароши за иновацију пирамидални вртови.

Професор Алић, почео је креирање иновација деведесетих година. Бројне иновације су иза њега, а најновија је микровални инфрацрвени конвертор топлине.

“Поприлично је висок степен енергетске ефикасности”, каже професор. Изум је осмишљен да су спријечени топлински ефекти, који се јављају код класичних уређаја.

Када је у питању Босна и Херцеговина, професор наводи да је тежи пут иновација ка практичној примјени јер Босна и Херцеговина нема основану стратегију развоја на властитим иновацијама.

“Држава мора препознати потенцијал у иноваторима. Морамо имати одговарајуће фондове и министарство за науку и технологију, а не да министарства имају ограничена средства. Ми се бојимо искорака, радије би купили кинески производ него развили свој”, рекао је Алић.

Наглашава да ентузијазам и жеља за наставком стварања нових изума неће нестати, упркос потешкоћама. У његовој лабараторији ће и даље, најавио је, стварати иновације које, сматра Алић, неопходне за развој Босне и Херцеговине.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930