Наука и технологија

СЕРДА учествује у пројекту Д-СТИР у оквиру Дунавског програма

Off 10

Сарајевска регионална развојна агенција (СЕРДА) партнер је на пројекту “Дунавски оквир за одговорно истраживање и иновације кориштењем социо-техничких интеграција” – Д-СТИР, чији је циљ развијање координиране политике у програмском подручју и да ради према европској стратегији 2020, која укључује паметан, одржив и укључив раст.

Д-СТИР пројект је важан јер узима у обзир социо-економски утицај иновација и промовише друштвено-техничко интегрисано истраживање, као методу истраживања.

Имајући у виду да је Европска комисија одлучна да премости јаз између научне заједнице и друштва у цјелини, Д-СТИР пројекат има за циљ да повеже техничке стручњаке с

хуманистима да би друштвени и пословни потенцијал био максимално искориштен, односно да проведе одговорно истраживање и иновације (РРИ) у Европској унији, РРИ је дефинисан у формалној агенди из 2011. године.

У јануару 2017. године 15 партнера из осам европских земаља (Румунија, Словачка, Мађарска, Словенија, Чешка, Њемачка, Хрватска и Босна и Херцеговина) започели су са имплементацијом Д- СТИР пројекта који ће трајати до 30. јуна 2019. године. Водећи партнер на Пројекту је Југоисточна регионална развојна агенција из Румуније.

Д-СТИР пројект је одобрен у оквиру Интеррег Дунавског транснационалног програма, који је финансиран од Европског регионалног развојног фонда (ЕРДФ), Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) и Инструмента европског сусједства (ЕНИ). Укупна вриједност пројекта је око два милиона еура.

Партнери на пројекту су: Југоисточна регионална развојна агенција Румунија, Цассовиа Лифе Сциенцес, Прво мађарско удружење за одговорну иновативност, ЕЛИ-ХУ

истраживање и развој, Развојни центар Срце Словеније, Институт физике Чешке академије наука, Национални институт физике, истраживања и развијања нуклераног инжињеринга, Бwцон ГмбХ, Регионална влада округа Цсонгрáд, Централи Бохемиан иновацијски центар, Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА, Развојна агенција Срце Истре.

Придружени партнери пројекта су Илфов округ, Кошице самоуправни регион и Завод за планирање развоја Кантона Сарајево.

Related Posts