Здравље, Свијет

Сарадњом против бактерија отпорних на антибиотике

Off 6

Свијет је изложен ризику да се врати у период прије употребе пеницилина уколико водеће земље на буду сарађивале у борби против бактерија отпорних на антибиотике и ако не финансирају истраживања о новим, ефикаснијим лијековима, рекао је њемачки министар здравља Херман Грехе.

Он је изјавио дан уочи састанка министара здравља земаља из Г20 да је потребна боља сарадња да би се смањили ризици од потенцијане пандемије.

“Не смије бити повратка на период прије употребе пеницлина. Било би драматично ако бисмо остали без тако важног оружја против патогена. То значи да бисмо изгубили оружје чак и против мањих заразних болести”, рекао је Грехе.

Антибиотици попут пеницилина спадају међу најважнија медицинска открића у историји човјечанства, јер сузбијају бактеријске инфекције које су некада значиле смртну пресуду.

Усљед вишедеценијске прекоммјерне употребе антибиотика, на примјер да би се убрзао раст стоке или да би се лијечиле људске болести на које они немају ефекта, многи бактеријски сојеви су еволуирали и постали отпорнији.

Грехе је рекао да би требало омогућити да фармацеутске компаније које развију нове антибиотике добију патентну заштиту и да треба оснивати нове фирме у комбинованом јавном и приватном власништву које би биле новчано награђене ако развију нове антибиотике.

“Потребна нам је додатна едукација свих здравствених професионалаца, имајући у виду употребу антибиотика и пацијенте који притискају свог љекара да им препише антибиотике чак и у случајавима када они не помажу”, додао је њемачки министар здравља.

Грехе је рекао да би земље из Г20 требало да имају водећу улогу у својим регионима у борби противи епидемија и рјешавању здравствених криза.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930