Свијет

Румунија званично преузела предсједавање Европском унијом

Off 9
umunija je u četvrtak i zvanično preuzela predsjedavanje Europskom unijom (EU) od Austrije koja je predsjedavala prethodnih šest mjeseci. Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU-om održana je u rumunskoj prijestolnici Bukureštu u prisustvu najviših domaćih političkih predstavnika i zvaničnika Unije. ( Serkan Eruysal - Anadolu Agency )
Румунија је и званично преузела предсједавање Европском унијом (ЕУ) од Аустрије која је предсједавала претходних шест мјесеци.

Свечана церемонија преузимања предсједавања ЕУ-ом одржана је у румунској пријестолници Букурешту у присуству највиших домаћих политичких представника и званичника Уније.

Церемонији су присуствовали и предсједник Еуропске комисије Јеан-Цлауде Јунцкер, предсједник Европског парламента Антонио Тајани, предсједник Европског вијећа Доналд Туск, предсједник Румуније Клаус Иоханнис и премијерка Виорица Данцила, јавља агенција Анадолија.

Предсједник Румуније Иоханнис у обраћању присутнима казао је да ће његова земља радити како би ЕУ била јединствена и снажна, додајући да су тренутно највећи изазови за Унију Brexit, миграције и питање сигурности.

Туск је истакао да има потпуно повјерење да ће Румунија учинити све како би заштитила интересе цијеле Европе.

Јунцкер је у обраћању казао да се Румунија налази у самом центру Европе те да ЕУ без Румуније не би била потпуна, нагласивши значај владавине права и борбе против корупције у цијелој Европи.

С друге стране, група грађана је испред зграде у којој је одржана свечаност организовала протесте против владе премијерке Данциле.

Окупљени су носили трансаренте с натписима „Добродошла Европо“, „Европо не остављај нас“, „Будућност Румуније је у ЕУ“.

Програм румунског предсједавања Унијом састоји се од четири стуба, који се темеље на досадашњим еуропским стратегијама: Европа конвергенције; сигурнија Европа; Европа као јачи глобални актер и Европа заједничких вриједности.

Related Posts