Свијет

Преговарачи америчког Конгреса постигли оквирни договор да би се избјегла блокада владе

Off 5
Foto: Tanjug/AP
Демократе и Републиканци у америчком Конгресу постигли су оквирни договор о финансирању граничне сигурности који би спријечио нову парцијалну блокаду владе САД-а, јавља Ројтерс.

Неколико преговарача из демократске и републиканске партије у америчком Конгресу синоћ је постигло принципијелни договор о финансирању владе и избјегавању новог затварања државних служби крајем ове седмице, јавља „Глас Америке“.

Споразум тек треба да одобри Конгрес и да га потпише предсједник. Међутим, амерички предсједник Доналд Трамп још увијек није одлучио да ли ће прихватити споразум конгресних преговарача, саопћила је Бијела кућа, преноси Ројтерс.

Нико од преговарача није желио да износи детаље о споразуму, нити да каже да ли ће предсједник САД-а Доналд Трамп добити сав новац који тражи за изградњу зида дуж јужне америчке границе.

Демократе су понудиле одређена средства за граничну безбједност, али значајно мање него што је Трамп желио за зид.

Бијела кућа и посланици имају рок до петка, 15. фебруара, када ће поново бити исцрпљена средства за финансирање операција око четвртине федералне владе, да избјегну ново дјелимично затварање.

Посљедње дјелимично затварање владе, које је трајало рекордних 35 дана, а завршено је 25. јануара.

Демократе које сада контролишу Представнички дом одбиле су да одобре 5,7 милијарди долара за зид који тражи Трамп.

Related Posts