Свијет

Меркел-Курц: Појачане контроле на границама ЕУ спријечит ће илегалну миграцију

Off 16
Foto: dpa
Њемачка канцеларка Ангела Меркел и аустријски канцелар Себастијан Курц разговарали су y Берлину о проблему прилива миграната и безбједности граница, у периоду када се Аустрија припрема за предсједавање Европском унијом, 1. јула.

Поред састанка са Меркеловом, планирано је да Курц током посјете Њемачкој разговара и са министром унутрашњих послова Хорстом Зехофером.

Зехофер инсистира да Њемачка треба почети враћати потенцијалне азиланте са својих граница, док Меркелова жели да се за илегалну миграцију пронађе рјешење на нивоу Европе и да се појачају контроле на вањским границама ЕУ.

„Ово питање потенцијано може да нанесе озбиљну штету Европи“, рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре, пренио је ДВ“.

Она је додала да је заштита вањских граница ЕУ „пресудна“.

„Свјесно смо одабрали да се фокусирамо на питање безбједности“, рекао је Курц и додао да Беч жели „више сарадње у Европи“ када је ријеч о питању миграција.

Канцелари су сагласни да је исправан пут јачање агенције за контролисање граница ЕУ „Фронтекс“.

Куртз је рекао да подржава повећавање броја запослених у овој агенцији, повећање њеног буџета и проширење њеног мандата, а Меркелова се сложила.

„Не могу сви који су прогоњени у свијету наћи бољи живот у Европи, а посебно у централној Европи“, рекао је аустријски канцелар.

Он је нагласио да му је циљ да „спријечи људе да се пробијају кроз Европу да би затражили азил у Аустрији, Њемачкој или Шведској“.

Аустријски канцелар је рекао да „неће подржати Макронову идеју о успостављању функције европског министра финансија и колективизацији дуга“.

Related Posts