Свијет

Медији о самиту у Сингапуру: Ким извојевао значајну побједу

Off 15
Први сусрет једног америчког предсједника са вођом Сјеверне Кореје је историјски догађај који би могао бити прекретница у међународним односима, али тек ће наредни мјесеци и године показати да ли ће Доналд Трамп успјети у својој намјери да денуклеаризује Корејско полуострво, пишу свјетски медији, а неки од њих сматрају и да је Ким Џонг Ун на старту извојевао значајну побједу.

Декларација коју су потписала двојица лидера позива на успостављање нових међусобних односа, изградњу мира на Корејском полуострву, обавезује Сјеверну Кореју да ради на његовој денуклеаризацији и предвиђа сарадњу на повратку посмртних остатка војника, али аналитичари и коментатори упозоравају да она уопће не спомиње нека од кључних питања око сјевенокорејског нуклеарног наоружања и његове контроле.

С осмијесима, руковањем и ријечима узајамне топлине, амерички предсједник и сјевернокорејски лидер ушли су у историјске књиге, када су се као први лидери својих земаља сусрели лицем у лице, али да ли ће се њихов самит испоставити као истински историјски догађај, зависи много више од онога што слиједи, пише “ Вашингтон пост”.

“Да ли ће Сингапур бити запамћен као почетак успјеха или почетак још једне слијепе улице са Сјеверном Корејом неће бити исписано мјесецима, ако не и годинама. Многи људи указују на могућу сличност са посјетом Ричарда Никсона 1972. године Кини и његовом састанку с кинеским лидером Мао Це Тунгом, који је након двије деценије непријатељства “раскравио” односе између двије државе,” наводи WП.

Колумниста британског „Гваедијана“ Ричард Волфи оцјењује да су преговори на високом нивоу са ратним, неконзистентним, свјетским лидером који има нуклеарно оружје, бољи призор од било које алтернативе.

“Олакшање је кад видите свијет који покушава да да смисао америчком предсједнику, чак и ако су ови разговори осуђени на пропаст,“ пише лист и оцјењује да је императив за свјетске лидере како да управљају ризицима које Трамп произведе јер му се не може вјеровати да ће одржати своју ријеч или да ће разликовати своје пријатеље од непријатеља.

Гвардијан додаје да предсједнички самити нису били битни за Трумпове претходнике јер су жељели да унаприједе споразуме, а не свој имиџ.

“За овог предсједника, калкулација је сасвим другачија. Трамп говори језиком личног обогаћивања, јер, то је он,“ пише колумниста “Гуардиана” и објашњава да се Трамп залаже за своју вањску политику, док остатак свијета гледа у шоку.

“Све док је сретан, можемо да рационализујемо његово лоше понашање као добро за свијет. Све док не тежи ратовима, можда ћемо имати шансу да поново изградимо америчке савезе 2021,“ закључује аутор.

Најупечатљивији аспект заједничке декларације је оно што није садржавала, оцјењује Ницхолас Кристоф колумниста “Њујорк тајмса”.

“Није било ништа у вези са замрзавањем програма обогаћеног плутонијума и уранијума у Сјеверној Кореји, ништа о уништавању интерконтиненталних балистичких ракета, ништа о томе да се инспекторима омогући повратак на нуклеарне локације, ништа о временском распореду, ништа о верификацији, чак ни никаквог јасног обећања да се трајно заустави тестирање нуклеарног оружја или далекометних пројектила,” објашњава Кристоф.

Изгледа као да је Ким потпуно надмашио Трампа у преговорима, и да је страшно да је Трамп изгледао као да то не схвата, пише Кристоф.

“Трамп је потврдио ‘одличан однос’ с Кимом, а свакако је боље да двојица лидера размијене комплименте, а не пројектиле. У извјесном смислу, Трамп је олабавио тензије које је сам створио када је запријетио протекле јесени да ће ‘потпуно уништити’ Сјеверну Кореју,” додаје се у тексту и закључује да ће и се преговори наставити и то би заправо могло замрзнути производњу плутонија и уништити пројектиле.

“Али, барем у првом кругу, чини се да је Трамп био жртва,” изричит је Кристоф.

ЦНН-ов уредник Крис Цилиза у осврту каже да је у понедјељак у Сингапуру исписана историја и наводи четири главна закључка о самиту и учесницима.

“Ким је био сретан само што је био тамо,“ пише аутор и додаје да то није чудно јер је прије само три мјесеца Ким био у бункеру, а сада се у Сингапуру руковао са лидером најмоћније земље на свијету.

Као наредну кључну тачку наводи да је Трамп потиснуо своју природу, односно да је очигледно био припремљен да не изгледа превише радосно.

Он сматра и да је разговор двојице лидера био више представа него радни састанак, као и да су вјероватно дипломате двије стране одредиле параметре договора, а двојица лидера су то потврдила лично.

Као посљедњи утисак уредник ЦНН-а наводи да су обојица лидера жељела да ово ураде, јер и Трамп и Ким су знали да је ово невјероватно позориште.

Related Posts