Свијет

Медведев: Санкционирање руских банака је објава економског рата

Off 5
Dmitry Medvedev, premijer Rusije
Русија ће размотрити сваки амерички потез на сузбијању операција руских банака или њиховог приступа страној валути као објаву економског рата, данас је изјавио премијер Дмитриј Медведев.

Сједињене Америчке Државе (САД) објавиле су у сриједу нови круг санкција Русији које су довеле до пада вриједности рубље на најнижи ниво у посљедње двије године и изазвале су продају руских средстава из страха да ће Русија бити увучена у спиралу бесконачних санкција.

У посебном приједлогу закона уведеном прошле седмице, републикански и демократски сенатори предложили су ограничење операција неколико руских банака у државном власништву у Америке и ограничење њиховог кориштења америчког долара.

Медведев је изјавио да ће Москва подузети економске, политичке и друге мјере одмазде против САД-а уколико Вашингтон санкционира руске банке.

„Не бих волио коментирати будуће санкције, али могу само рећи једно: Ако неко забрани дјеловање банака или њихове трансакције у страној валути, то би се могло назвати објавом економског рата. Било би неопходно  потребно реагирати на тај рат економским, политичким, или уколико се укаже потреба, свим другим средствима. Наши амерички пријатељи увиђају то“, изјавио је Медведев.

Судбина приједлога о коме је говорио је неизвјесна.

Амерички Конгрес неће се вратити у Вашингтон до септембра, али и тада конгресни савјетници тврде како не очекују да ће приједлог бити усвојен у цјелини.

Иако је тешко унапријед процијенити могућност усвајања приједлога, они тврде како је вјероватно да ће неке од његових одредби бити уврштене као амандмани на друге законе, као што је приједлог буџета који Конгрес мора усвојити прије 30. септембра како би избјегао прекид рада савезне владе, преноси Ројтерс.

Related Posts