Свијет

Канада дала азил одбјеглој Саудијки

Off 5
Rahaf Mohamed Al-Kunun, Foto: AFP
Канада је врло задовољна што је дала азил младој Саудијки Рахаф Мохамед Ал-Кунун, која је побјегла од своје породице, рекао је данас канадски премијер Џастин Трудо, потврдивши изјаву тајландских власти о њеном одласку у Канаду.

„Ми смо јој дали азил. Одушевљени смо што смо то учинили, јер је Канада земља која води рачуна о томе колико је важно бранити права мушкараца и жена широм свијета. И могу да потврдим да смо то урадили на захтјев УН-а“, рекао је Трудо новинарима.

Рахаф Мохамед Ал-Кунун је прошле суботе заустављена у Бангкоку на путу за Аустралију, али је одбила да буде враћена назад у своју земљу наводећи да јој пријети смрт. Дјевојка се забарикадирала у хотелској соби на аеродрому у Бангкоку, скренула пажњу на свој случај преко друштвених мрежа и тражила да разговара с представницима Високог комесаријата УН за избјеглице (УНХЦР), што јој је омогућено.

Она је рекла да је подвргнута физичком и психичком насиљу у својој породици и да страхује за живот ако се врати у земљу. Рекла је да се плаши да ће је чланови породице убити због одбацивања ислама.

Њен случај указује на питање људских права у Саудијској Арабији. Неколико Саудијки које су бјежале од злостављања у својим породицама ухваћено је у покушају да траже азил у иностранству посљедњих година и враћено кући.

Related Posts