Свијет

Данас је Међународни дан борбе против фашизма – Годишњица „Кристалне ноћи“

Off 26
Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма обиљежава се данас широм свијета. Ово је дан подсјећања на жртве фашизма и антисемитизма. На данашњи дан 1938. године почео је велики погром широм Њемачке, познат као „Кристална ноћ“, који је био усмјерен против Јевреја и који је био прва назнака оно што данас називамо холокауст.

Нацистичка Њемачка је 9. новембра 1938. године почела погром јеврејског народа. Опљачкани су јеврејски домови, али и трговине, градови и села, док су јуришници паравојних формације и грађани уништили маљевима зграде оставивши иза себе улице прекривене комадићима сломљених прозора. Због тога се овај догађај зове „Кристаллнацхт“ или Кристална ноћ.

Иако број мртвих у Кристалној ноћи никад није утврђен, званични подаци говоре о убиству 91 Јевреја, а 30.000 јеврејских мушкараца – четвртина свих јеврејских мушкараца у Њемачкој, одведена је у концентрационе логоре гдје су били мучени мјесецима, а више од 1.000 их је притом умрло.

Када се томе дода и број настрадалих у концентрационим логорима, долази се до броја од око 2.000 до 2.500 директних и индиректних жртава Кристалне ноћи. Природу злочина осликава и чињеница да су чак и неки Нијемци који нису били Јевреји, убијени само зато што је неко сматрао да „изгледају као Јевреји“.

Опљачкано је 1.668 синагога, а 267 је запаљено. Само у Бечу је уништено 95 синагога.

Кристална ноћ била окидач за касније страдање милиона Јевреја

Кристалноноћни погром сматра се симболичким почетком систематског искорењивања јеврејског народа који је почео дискриминацијом и искључивањем њемачких Јевреја још 1933. године и напосљетку довео до убиства милиона Јевреја и тзв. „непријатеља немачке државе“: хомосексуалаца, криминалаца и „асоцијалних“ људи, чланова разних религијских заједница, људи с менталним тегобама, политичких „пријеступника“ попут комуниста и социјалиста, шпанских републиканских избјеглица и мањина попут Рома и Синта и осталих.

15.000 Јевреја пољског поријекла на данашњи дан протјерано је из Њемачке и искрцано на пољској граници. Десничарска антисемитска пољска влада, која је говорила о сопственом „јеврејском питању“, одбила је да их прими, па је њих око 5.000 остало на ничијој земљи.

Непосредни повод за Кристалну ноћ био је Хершел Гринспан, њемачки Јевреј који је побјегао у Француску. Он је примио писмо од своје породице у коме су описане ужасне ствари које су искусили током депортације. Гринспан је у знак освете извршио атентат на секретара њемачке амбасаде у Паризу Ернста фон Рата. Убиство фон Рата је служило као изговор да се лансира дивљање против јеврејског становништва широм Њемачке.

Related Posts