Суд и тужилаштво

Хашки суд одлучио: Радикалима Јојићу и Радети судит ће се у Србији

Off 19
Међународни суд у Хагу одлучио је да уступи Србији процес против званичника Српске радикалне странке (СРС) Петра Јојића и Вјерице Радете, које је Хашки трибунал оптужио за непоштивање суда. Одлуку је донио Ајдин Акај, судија Резидуалног механизма, правног насљедника Трибунала.

Судија Акај је поново, уиме Механизма, издао међународни налог за хапшење Јојића и Радете. Истовремено, повучен је налог за хапшење који је за њима издао Трибунал.

Хашки трибунал оптужио је у октобру 2012. године Јојића и Радету да су утицали на свједоке у хашком процецу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их пријетњама, уцјенама и митом наговарали да промијене исказе или да не свједоче.

Налог за хапшење радикала, Трибунал је властима у Београду упутио у јануару 2015. године.

Међутим, Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду одлучило је у прољеће 2016. године да нема законских основа за хапшење и изручење радикала зато што, како је тада образложено, национални закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и непоштивање суда.

Трибунал је 5. октобра 2016. издао међународни налог за хапшење Јојића и Радете, оцијенивши да је званични Београд неколико пута одбио да поступи по налогу суда, ухапси и у Хаг изручи двоје радикала.

На захтјев Трибунала, Интерпол је за оптуженим радикалима расписао „црвене потјернице“.

Хашки трибунал је Србију у више наврата пријавио Вијећу сигурности Уједињених народа због несарадње у случају чланова Српске радикалне странке.

По затварању Трибунала, концем прошле године, предмет против Јојића и Радете преузео је Механизам.

Тужитељица Дајана Елис оштро се противила уступању тог процеса Србији.

Related Posts