Суд и тужилаштво

Тужитељство БиХ: Приједлог притвора осумњиченим за злочин у Крижанчевом селу

Off 13
Након испитивања осумњичених, поступајући тужитељ упутит ће Суду БиХ, приједлог за одређивање мјере притвора за свих осам осумњичених особа, које су јучер ухапшени због сумње да су починили ратни злочин у Крижанчевом селу.

Притвор ће бити предложен због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Ибрахим Пурић, зв.”Ибро”, Ибрахим Тарахија, Нијаза Сивро, Рушит Нурковић, Алмир Сарајлић званог “Роки”, Шаћир Омановић, Касим Кавазовић и Садик Омановић терете се да су за вријеме рата и оружаног сукоба између Армије РБиХ и ХВО-а, у својству команданата и припадника Армије РБиХ са подручја Централне Босне и Витеза, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника и цивилних особа за вријеме рата.

Они су осумњичени за ратни злочин почињен над жртвама хрватске националности на локалитету Крижанчевог Села, Шафрадина и Дубравице, гдје је 22. децембра 1993. године убијено најмање 12 заробљених припадника ХВО-а који су се претходно предали, као и двије цивилне особе, жене хрватске националности, те вршено пљачкање и уништавање имовине.

Тијела убијених су размијењена 40 дана након злочина, а на посмртним остацима уочени су трагови злостављања и одсијецања дијелова тијела.

Тужитељство БиХ наставља интензивну истагу у овом предмету.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже