Суд и тужилаштво

Тегелтија: Сачињен Нацрт иницијативе за измјену Закона о ВСТВ-у

Off 36
На сједници Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине сачињен је Нацрт иницијативе за измјену Закона о ВСТВ-у који ће заједно са свим резервама бити упућен у Брисел, јавља репортерка БХРТ.

Предсједник ВСТВ Милан Тегелтија рекао је како  је најбитнија ставка  да је ВСТВ  тај дио посла сачињавања нацрта приједлога, сачињавања нацрта иницијативе за измјену Закона о ВСТВ-у завршио и  да су испунили рок да доставе Нацрт иницијативе за измјену Закона о ВСТВ-у у Брисел, , заједно са свим резервама које су исказали.

Додао је како се сада очекује повратна информацију из Брисела, како би се могло  приступити усвајању коначног документа који ће се звати Иницијатива за измјену закона о ВСТВ-у.

Након усвајања, иницијатива би требала бити представљена 2. јула у склопу Структуралног дијалога о реформи правосуђа.

„Садашњи Закон о ВСТВ-у у дијелу који се односи на састав и надлежности Савјета је у потпуности компатибилан са европским стандардима и због тога и није било Pееr Review препорука по том питању. И, због тога што сматрам да је законодавни захват у те дијелове закона који се односе на састав и надлежности превише рискантан са становишта заштите независности и интегритета ВСТВ, рекао је предсједник ВСТВ Милан Тегелтија.

Он је такођер рекао како  су све  промјене које су учињене у том закону заиста крупне, те да ће у иницијативу, онда када је усвоје,  објавити јавно.

Јер, иницијатива је још  увијек радни документ, нацрт, додао је Тегелтија, зато што постоје још бројне резерве, неке начелне и принципијелне, неке су техничке и детаљне…

„У сваком случају мислим да смо овим показали да задржавамо један брз и јак темпо у реализацији Акционог плана за имплементацију Пеер Review препорука. Наравно, морам да кажем да је ВСТВ у изради ове иницијативе и овог документа, и то јесте и једна од резерви,  урадио пуно више посла, него што су саме Pееr Review препоруке, тако да су у једном дијелу који се зове Општи дио извршио законадавне интервенције, иницијативу за законодавне интервенције и тамо гдје не постоје Pееr Review препоруке, и управо у том дијелу постоје озбиљне резерве једног броја чланова Савјета, које ћемо такођер упутити у Брисел“, рекао је Тегелтија.

Related Posts