Суд и тужилаштво

Суд БиХ потјерницама путем Интерпола тражи 41 оптуженика за ратне злочине

Off 11
Државни суд расписао је 41 потјерницу против оптужених за ратне злочине који су недоступни босанскохерцеговачким органима гоњења.

Потјернице су расписане путем “Интерпола”, а у Суду БиХ су навели да немају сазнања да ли се за тражене особе сумња да се налазе на подручју Србије и Хрватске.

„Укупно је недоступно 45 лица против који је потврђена оптужница“, навели су у Суду БиХ, не прецизиравши зашто за свима нису расписане потјернице, јавља БИРН БиХ.

Према доступним подацима, недоступни су: Фахрудин Алић, Бранко Бесара, Аничић Недјељко, Драган Допуђа, Саша Дуновић, Бранислав Гаврановић, Милисав Гаврић, Анте Голубовић, Мирослав Хрстић, Јово Јандрић, Радослав Јанковић, Златан Мијо Јелић, Миленко Карлица, Душко Корњача, Борислав Стојић, Рајко Дракулић, Светозар Косорић и Адем Костјеревац.

Такође, недоступни органима гоњења у Босни и Херцеговини су и Вишња Аћимовић, Томислав Ковач, Недељко Матић, Младен Курдија, Рајко Кушић, Перица Кустура, Винко Лазић, Маринко Марић, Здравко Маринић, Марио Миличевић, Миљенко Ноголица, Јован Новаковић, Виде Паламета, Благоја Војводић, Чедо Богичевић, Винко Папак, Витомир Попић, Жељко Родин, Драго Самарџија, Богдан Стевановић, Борислав Стојшић, Марцо Видовић и Милош Зекић.

За већину оптужених за ратне злочине или геноцид наводи се да су држављани Србије или Хрватске. Неки од оптужених већ су свједочили путем видеолинка из Београда на суђењима која се воде на Суду БиХ или у Хагу, или су се појављивали у медијима.

Гавни хашки тужилац Серж Брамерц у уторак је, на међународној конференцији у Загребу, затражио да међународна заједница настави потицати власти у регији да зауставе негативне трендове и интензивирају регионалну сарадњу, истраге и суђења.

„Процесуирање ратних злочина и помирење у државама обухваћеним сукобима на простору бивше Југославије посљедњих неколико година назадује, регионална сарадња је све слабија. Сваке године је мање суђења за ратне злочине, а владајући политичари из регије уназад двије године третирају ратне злочинце као хероје“, казао је Брамерц.

Related Posts