Суд и тужилаштво

Суд БиХ: Драгану Јањићу седам година за силовање

Off 34
Foto: Sud BiH
Суд Босне и Херцеговине данас је неправоснажно осудио Драгана Јањића на седам година затвора због силовања почињеног на подручју Фоче, док га је ослободио оптужбе за незаконито хапшење више особа бошњачке националности 1992. године.

Јањић је проглашен кривим да је као припадник полиције у аугусту 1992. године ударао, а потом силовао свједокињу Б-1 у просторијама Полицијске станице (ПС) Миљевина. Према изреченој пресуди, он се обавезује оштећеној на име нематеријалне штете исплатити 15.000 БАМ, док се њен имовинско-правни захтјев изнад досуђеног износа одбија, те га може остварити у парничном поступку.

„Анализирајући доказе, Вијеће је утврдило и огласило га кривим да је као припадник полицијских снага починио силовање“, рекла је предсједавајућа суткиња Енида Хаџиомеровић, додавши да је Јањић силовање починио у склопу широког и систематског напада усмјереног против цивилног бошњаког становништва на подручју Фоче.

Хаџиомеровић је нагласила да је Вијеће имало у виду детаљан исказ оштећене Б-1, казавши да су и остали свједоци Тужилаштва БиХ потврдили посредна сазнања о томе, као и да је Б-2 потврдила у потпуности исказ оштећене.

Према образложењу, Вијеће је имало у виду свједочење оптуженог у своју корист чиме је доказивао алиби, али га није цијенило увјерљивим.

Јањић је овом пресудом ослобођен по двије тачке оптужнице које га терете за незаконито лишавање слободе и затварање цивила. Јавност је била искључена приликом образложења пресуде за тачку према којој је у мају 1992. године лишио слободе једну особу и одвео у ПС Миљевина свјестан да ће бити затворена у Казнено-поправни дом Фоча.

За незаконито лишење слободе више Бошњака у јуну 1992. године, Јањић је, овом пресудом такођер ослобођен.

„Имајући у виду да свједоци нису навели да је Драган Јањић био особа која је учествовала у одвођењу, Вијеће није нашло довољно доказа да је Јањић учествовао у одвођењу особа из ове тачке оптужнице“, казала је Хаџиомеровић.

Приликом одмјеравања затворске казне, Вијеће, како је речено, није нашло отежавајуће околности, а од олакшавајућих је цијенило да Јањић није раније осуђиван.

Овом пресудом оптужени је ослобођен накнаде трошкова кривичног поступка, те му је продужен притвор.
На ову пресуду постоји право жалбе, јавља БИРН.

Related Posts