Суд и тужилаштво

Слободан Кнежевић оптужен за злочин против човјечности на подручју Приједора

Off 21
Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва Босне и Херцеговине подигао је оптужницу против Слободана Кнежевића званог Боћа, која га терети за злочине над жртвама бошњачке националности у мјесту Миска Глава код Приједора и локалитету Кипе – Љубија, саопћено је из Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Оптуженог се терети да је починио кривично дјело злочин против човјечности, те да је за вријеме рата и оружаног сукоба у Босни и Херцеговини поступао противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

Према наводима оптужнице, Кнежевић је као припадник Војне полиције Војске Републике Српске, лично и директно судјеловао у почињењу ратног злочина у мјесту Миска Глава код Приједора. Он је у јулу 1992. године судјеловао у незаконитом лишењу слободе око 120 цивила бошњачке националности на локалитету Миска Глава, који су након тога спроведени у заточење те стријељани и убијени на локалитету Кипе – Љубија. Такођер, оптуженог се директно терети да је лично, пуцајући из ватреног оружја, убио једног заробљеног цивила прије него што је почињено масовно стријељање жртава.

Само неколико особа је преживјело ово масовно стријељање, а посмртни остаци жртава су откривени у неколико масовних гробница.

Због наведеног ратног злочина у Тужилаштву и Суду Босне и Херцеговине води се поступак у предмету „Слободан Тарањац и други“.

Оптужени Кнежевић је изручен из Црне Горе, гдје је ухапшен крајем прошле године на основу потјернице Тужилаштва Босне и Херцеговине. Оптужница против њега је прослијеђена Суду Босне и Херцеговине, а уз њу и приједлог за спајање поступка са предметом против „Слободана Тарањца и других“.

Због злочина на локалитету Миска Глава, Тужилаштво трага за неколико осумњичених починилаца који се налазе изван Босне и Херцеговине и са партнерским институцијама страних земаља ради на њиховом лоцирању и изручењу Босни и Херцеговини.

Related Posts