Суд и тужилаштво

Припадницима ВРС-а 82 године затвора за злочин у Теслићу

Off 59
Суд Босне и Херцеговине осудио је петорицу бивших припадника Војске Републике Српске (ВРС) на укупно 82 године затвора због учешћа у убиствима цивила на планини Борје код Теслића.

Пресудом су Драган Марјановић, Саша Гаврановић, Витомир Девић и Зоран Шљука осуђени на по 17 година затвора, док је Драгомир Кезуновић осуђен на 14 година.

Марјановић, Гаврановић, Девић, Шљука и Кезуновић су проглашени кривим да су 28 цивила, који су били затворени у полицији у Теслићу и затвору “Прибинић”, у ноћи између 17. и 18. јуна 1992. године одвели на планину Борје, гдје су их убили.

Према пресуди, Марјановић је био командир вода Војне полиције Теслићке бригаде ВРС-а, а остали оптужени припадници тог вода, те истовремено и припадници војног дијела формације “Миће”.

Суд: Без вашег учешћа, злочин не би био могућ

Проглашени су кривим за злочин против човјечности, а Судско вијеће је у образложењу навело да је за Гаврановића, Девића и Шљуку ван разумне сумње утврдило да су починили дјело пуцајући у цивиле, а за Кезуновића није утврђено да је пуцао, али да је „допринио убиству 28 цивила“.

Марјановић је, према пресуди, био свјестан наредбе претпостављене команде за убиства цивила и касније наредио да се укопају тијела у претходно припремљену јаму.

Предсједавајућа суткиња Весна Јесенковић рекла је да оптужени нису организирали злочин, али да без њиховог учешћа он не би био могућ.

„Да није било њиховог доприноса, они који су осмислили план за убиство, остали би усамљени у својој намјери“, рекла је Јесенковић, јавља БИРН БиХ.

Изрицању пресуде нису присуствовали Марјановић и Кезуновић.

На пресуду постоји могућност жалбе.

Related Posts