Суд и тужилаштво

Подигнута оптужница против Нехруа Ганића за ратни злочин

Off 15
Тужитељство Босне и Херцеговине подигло је оптужницу за ратни злочин против Нехруа Ганића, који је у вријеме када је почњен злочин који му се ставља на терет био командант Територијалне одбране Бреза. Оптужница се односи на командну одговорност за ратни злочин над жртвама српске националности на наведеном подручју.

Оптужени се терети да је у вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству команданта ТО Бреза и својству надређеног командантима одреда ТО Бреза и Какањ, поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних особа и ратних заробљеника за вријеме рата.

У оптужници се наводи да је оптужени знао за припреме и извршење напада на село Чемерно у опћини Илијаш, настањено углавном цивилним становништвом српске националности, а план и циљ напада је био убиство свих особа српске националности, без разликовања војника и цивила, те уништење и паљење имовине и објеката, што је резултирало прогоном цјелокупног становништва српске националности са наведеног подручја.

Оптужени се терети да је, у својству команданта пропустио да подузме мјере како би спријечио почињење злочина, као и мјере да се злочини процесуирају, те открију и казне починиоци.

Тужитељство: У нападу убијено 30 особа српске националности

Напад на село Чемерно у опћини Илијаш је извршен 10. 06. 1992. године, а у нападу је убијено 30 особа српске националности, оба спола, међу којима су и жртве које су убијане хладним оружјем на изузетно свиреп начин, а над жртвама је почињено и сакаћење и одсијецање дијелова тијела.

У нападу су куће и имовина у наведеном селу опљачкани и запаљени, а у село се није вратио нико од повратника.

Оптужени Нехру Ганић се терети за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва, ратни злочин против ратних заробљеника и повреде закона и обичаја ратовања.

Наводе оптужнице Тужитељство БиХ ће доказивати позивањем више од 120 свједока, међу којима су преживјеле жртве ратног злочина, као и два стручна вјештака уз прилагање више од 400 материјалних доказа.

Оптужница је упућена Суду БиХ на потврђивање.

Related Posts