Суд и тужилаштво

Арифовић и Смајловић осуђени за злочине у Сребреници и Братунцу

Off 26
Суд Босне и Херцеговине осудио је Изета Арифовића на десет година затвора за убиства цивила на подручју Сребренице  и Братунца, а Суада Смајловића на годину и два мјесеца за скрнављење тијела.

Арифовић је проглашен кривим за убиства цивила заробљених 12. јула 1992. године у мјесту Залазје код Сребренице, који су раније предали оружје, као и да је 21. јуна 1992. у мјесту Ратковићи код Братунца убио Живана Продановића.

Пресудом је Смајловић проглашен кривим да је пуцањем у тијела мртвих извршио њихово скрнављење, али је ослобођен кривице да је учествовао у убиствима.

Вијеће Суда БиХ је Амира Салиховића ослободило кривице за незаконито хапшење девет особа након војне акције у Залазју 12. јула 1992. и њихово одвођење у непознатом правцу од када нису више виђени.

Предсједавајући судија Станиша Глухајић је рекао да је Вијеће поклонило вјеру кључном свједоку Оптужбе О2, те да је утврдило да су оштећени имали статус цивила, јавио је БИРН БиХ.
– Вијеће није прихватило алиби Арифовића да је био тешко рањен у то вријеме и да се тешко кретао, као ни Смајловића да није био у Сребреници – рекао је Глухајић.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже