Вијести

Католици данас обиљежавању Пепелницу којом почиње коризма

Off 21
Foto: Ilustracija
Католици данас обиљежавају Пепелницу или Чисту сриједу , којом почиње период коризме, односно вријеме од 40 дана, не рачунајући недјеље, припреме вјерника (покорника) за прославу Кристовог вазменога отајства Ускрса.

На Пепелницу свећеник посипа кршћане пепелом уз ријечи: „Спомени се човјече да си прах и да ћеш се у прах претворити“ или „Обратите се и вјерујте Еванђељу!“.

Пепео је симбол покоре и позив је католичким вјерницима да развију дух понизности и жртве, а подсјећа их и да је Бог великодушан и милосрдан према онима који му се обраћају покорна срца.

Пепео којим се вјерници посипају добива се од спаљених гранчица прошлогодишње Цвјетнице. Посипање пепела на Чисту сриједу подсјетник је на Кристову патњу и вјерникову спремност да судјелује својим одрицањима и другим облицима побожности у Кристовој жртви.

То је дан покоре, размишљања, немрса и поста. Пост је обавезан све вјернике од 18. до 60. године живота, док немрс обвезује све који су навршили 14 година живота у све петке, а напосе коризмене, осим онда када на тај дан падне светковина.

Пост и немрс нису обавезни за болеснике, труднице, дојиље, путнике или оне којима је због тренутних околности у којима се налазе тешко постити и не мрсити. Тада се, ако је то физички могуће, да се пост и немрс замијене неким другим дјелом покоре.

Пепелница је помични спомендан, па се не обиљежава сваке године истог датума.

Related Posts