Вијести

Данас је Дан заљубљених – Валентиново

Off 68
Данас се обиљежава Дан заљубљених – Валентиново. Све ће бити преплављено причама о заљубљености и љубави, а многи ће једни другима покушати поклонити што бољи, скупљи и занимљивији поклон, заборављајући да је најбољи поклон који се некоме може податити, управо искрена и чиста љубав.

А комплетна прича о празнику заљубљених није почела у данашњем његовом духу. Празник је наиме везан за легенду о светом Валентину, свећенику коме је одрубљена глава јер је тајно вјенчавао заљубљене парове.

Хисторија не може потврдити да ли је овај свећеник заиста постојао, нити детаље о његовом животу. Сматра се да је Валентин био љекар и бискуп, да је живио у 3. вијеку, а убио га је, наводно, римски цар Клаудије ИИ 269. године.

Његово поштовање у Цркви почиње у 4. вијеку, али у правом смислу тек у 15. вијеку. Мало по мало, све се полако извлачило из чисто цркведних, односно вјерских ствари, да би данас данас погубљење једног свећеника резултирало прослављањем Дана заљубљених.

Енглески пјесник повезао Валентина са романтичном љубављу

Дан Светог Валентина је први пут са романтичном љубављу повезан у четрнаестом вијеку у круговима блиским Џефрију Чосеру, енглеском пјеснику позног средњег вијека.

У то вријеме, међу угледним људима била је популарна тзв. отмена љубав. До петнаестог века, ова пракса је прерасла у то да заљубљени своју љубав исказују цвијећем, слаткишима и честиткама.

Савремена обиљежја Дана заљубљених су црвени срцолики поклони, голубице и играчке или фигуре у облику Купидона (староримског бога страсне љубави). Још од деветнаестог вијека, руком писаним честиткама мјесто на тржишту одузимају масовно произведене честитке.

Честитка за Валентиново

Најстарију честитку за Валентиново написао је француски војвода Шарл Орлеански. Намијенио ју је својој супрузи док је био у заробљеништву у Енглеској.

Симбол Валентинова је и Купид, староримски бог љубави. Често се приказује како држи лук и стријелу, јер се вјерује да се онај кога он погоди својом чаробном стрелицом одмах заљуби.

Сваке године се за Валентиново пошаље више од милијарду честитки и нешто више их буде послано једино за Божић. Валентиново је, уз Мајчин дан, дан и када се купује највише цвијећа. Сваке године дјевојке и жене широм свијета на Валентиново заједно добију око 50 милиона ружа.

У Верону, родни град Ромеа и Јулије, сваке године пристигне око хиљаду љубавних писама за Јулију. У Америци, занимљиво, чак 15 посто честитки за Валентиново дјевојке пошаљу саме себи.

Related Posts

Arhiva

децембар 2018.
П У С Ч П С Н
« нов    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31