Регион

Хрватска: Велики пожар у околини Сплита, изгорјело неколико кућа

Off 8

Ватрогасци у Хрватској и данас се боре са неколико пожара широм Далмације, а у гашењу им помажу и противпожарне намјенски организоване снаге Оружаних снага Хрватске. Најтеже је у близини Сплита.

Како јавља ХРТ, ситуација је врло тешка на подручју Ситног Горњег, мјесту испод јужне падине Мосора. Кућама пријети ватра удаљена 150 метара. Ватрогасци на том подручју тренутачно спашавају куће.

Ватра је на подручје Ситног Горњег дошла је из смјера Срињина недалеко од Сплита. Пожар у Срињине дошао је из Тугара код Омиша, гдје је букнуо око поноћи. Претпоставља се да се ради о ватреној линији од 12-13 км.

На локацији Рачник у Срињинама зрачне снаге због вјетра и јаких турбуленција не могу помоћи у гашењу ватре. Неколико кућа је изгорјело, а два ватрогасца су повријеђена.

Читаво вријеме гори борова шума, ниско раслиње, макија и трава. Вјетар отежава гашење пожара, али и чешери који лете и до 50 метара и односе ватру на друге, нове локације.

Пожар гасе добровољна ватрогасна друштва с подручја Сплита, Солина, Каштела, Трогира и Омиша с 32 возила и 109 ватрогасаца.

И ватрогасци и мјештани јутрос су казали да је ситуација синоћ била врло тешка. Пламени ватре били су високи и до 50 метара.

На том подручју нема ни струје ни воде. Туристи су напустили ово подручје. За сав промет затворена је цеста од Срињина према мјесту Ситно Доње, гдје је ватра захватила куће.

Заповједник ЈВП-а Сплит Иван Ковачевић казао је да се пожар шири на југ, запад и исток, преноси ХРТ.

Пожари широм јадранске обале

Од синоћ је у селу Богомоље на отоку Хвару изгорјело 10 хектара густе борове шуме. Тај пожар гасе сва три добровољна ватрогасна друштва с отока, а помажу им и зрачне снаге.

Пожар је синоћ букнуо и на задарском подручју. Гори у Церањама Доњим гдје се ватра, ношена јаком буром, приближила кућама. Пожар је брзо гутао ниско раслиње и брзо стигао до кућа, које ватрогасци настоје спасити.

Хрватска радио-телевизија преноси да је пожар, будући да се ради о минираном подручју, немогуће гасити земаљским снагама, па га гасе канадер и ер-трактор.

Под надзором је пожар који је синоћ  букнуо код Перковића недалеко излаза с аутоцесте А1 код Врпоља. На пожариште су упућена два ер-трактора и два канадера, дознаје се у Центру 112 Шибенско-книнске жупаније. У Перковићу је ватрена линија дуга око километар.

Related Posts

Arhiva

July 2017
M T W T F S S
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31