Регион

Собрање изгласало промјену имена државе у Република Сјеверна Македонија

Off 4
Foto. Tanjug/AP
Собрање Македоније усвојило је амандман на Устав којим је промијењено име државе у Република Сјеверна Македонија, као што је договорено са Грчком да би се окончао вишедеценијски спор, јавља дописништво Радија Слободна Европа из Скопља.

Осамдесет и један посланик је гласао за амандман, док су представници опозиционог ВМРО-ДПМНЕ, који су против поменутог споразума, бојкотовали су гласање.

За усвајање амандмана била је потребна двотрећинска већина од 80 посланика у Собрању које има 120 посланика.

Македонски премијер Зоран Заев постигао је током дана договор са опозиционим крилом Бесе и обезбиједио двотрећинску већину за финално изгласавање уставних амадмана.

ВМРО ДПМНЕ тражи ванредне изборе

Лидер највеће македонске опозиционе странке ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски вечерас је усвајање уставних измјена којим се име државе мијења у Сјеверна Македонија назвао издајом и затражио ванредне парламентарне изборе.

Он је затражио да се скупштина распусти и да се ванредни избори одрже заједно са предсједничким који су планирани за прољеће.

Према његовим ријечима, одлука о промјени Устава у складу са Договором са Грчком је „чин издаје“ и донијета је уз притиске и пријетње (посланицима), а Договором са Грчком се наноси штета држави и грађанима“.

Related Posts