Регион

Словенска полиција истражује осумњичене за корупцију у здравству

Off 11
Истражитељи словенског полицијског истражног уреда данас су провели кућне претресе у више градова након пријава за корупцију у здравству приликом набаве медицинске опреме и материјала.

Полиција је објавила да је под сумњом десет физичких особа и двије фирме чији су пословни и приватни простори на подручју Љубљане, Марибора, Крања, Новог Места и Цеља прегледани, али да за сада ниједна особа није приведена.

Претресима су тражени докази за сумњу у недопуштено примање или давање поклона, приопћила је полиција, наводећи да истрага још траје и да се сумња да је казненим дјелима стечена имовинска корист већа од стотину хиљада еура.

Медији наводе да је истрага фокусирана на набаву медицинске опреме за неке болнице по високим цијенама, при чему посебно одскаче цијена набаве стентова за жиле приликом кардиолошких операција.

Случај је покренула истражна комисија ранијег сазива словенског парламента која је полицији предала пријаву са сумњом на корупцију јер, према њиховим подацима, само једна посредничка фирма контролише чак 70 посто набаве стентова које болнице у Словенији због провизија плаћају по много вишим цијенама него болнице у иностранству, преноси Хина.

Једна од осумњичених физичких особа која се нашла у истрази је давала недопуштене поклоне докторима и једном шефу набавне службе, а радило се о плаћању преко фиктивних трошкова путовања, ауторских уговора, донација и готовине, објавила је словенска полиција.

Related Posts