Регион

Протест због сусрета Николић-Крајишник : Институције Србије овим вријеђају жртве

Off 24

Одавањем државних почасти и сусретима највиших државних званичника са осуђеним ратним злочинцима институције Србије опструирају процес суочавања са узроцима и посљедицама ратова 1990-их година, а посебно забрињава чињеница да се таквим поступцима вријеђа достојанство жртава“, наводи Фонд за хуманитарно право.

Невладине организације Фонд за хуманитарно право (ФХП) и Иницијатива младих протестовале су због сусрета председника Србије Томислава Николића и бившег предсједника Скупштине Републике Српкске, осуђеног ратног злочинца, Момчила Крајишника.

ФХП подсјећа да је Момчило Крајишник осуђен пред Међународним судом за бившу Југославију на 20 година затвора због депортације, присилног пресељења и прогона несрпског становништва.

“ФХП истиче да одавањем државних почасти и сусретима највиших државних званичника са осуђеним ратним злочинцима институције Србије опструирају процес суочавања са узроцима и посљедицама ратова 1990-их година, а посебно забрињава чињеница да се таквим поступцима вријеђа достојанство жртава“, стоји у саопштењу ове организације

Иницијатива младих својим саопштењем наводи да тај састанак представља почетак кампање за предсједничке изборе у Србији 2017. године и да ће Николић на тим изборима кандидовати ратнохушкачку политику.

“Након свих дешавања која су пратила обиљежавање Дана Републике Српске, која представљају врхунац ревизије историје и негирања злочина, Николић иде корак даље и састаје се с Крајишником, који је осуђен за ратне злочине као један од политичких лидера босанских Срба током рата”, пише у саопштењу.

Још се напомиње да “нико нема право да забије главу у пијесак и да избјегне да се одреди према овој политици у страху од потенцијалног губитка гласова на предстојећим изборима”.

.

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031