Регион

Лука Плоче:  Танкер с 27.000 кубика нафте ударио у док

Off 15
Foto: HRT
Због хаварије танкера и даље бродови не могу пристајати у плочанској луци, након што је у недјељу танкер под заставом Маршалових Отока, који је превозио око 27  000 кубика нафте,  у пристаниште те су у мору завршили дио дока и апаратура за искрцавање нафте и плина.

Како јавља ХРТ,  oно што је остало од дока, цијеви и уређаји за искрцај нафте, такођер су оштећени и нису за употребу.

Док се штета на пристаништу не санира, за снабдјевање нафтом највјеројатније ће се користити капацитети луке Сплит.

„Оштећења која су настала су знатна. У овом тренутку подузимамо све могуће радње како би се утврдио ступањ оштећења и тражимо евентуално могуће алтернативе које би, до потпуне санације веза омогућиле промет текућих терета преко Луке Плоче“ каже директор Лучке управе Плоче Томислав Батур.

„Инспекција лучке капетаније је одмах затражила долазак на брод надлежног класификацијског друштва и они су након подводног роњења и комплетног прегледа брода утврдили да нема већих оштећења брода. Након тога смо ми брод упутили на сидриште луке Плоче гдје се налази и до сада“ рекао је капетан Лучке капетаније Плоче Јошко Николић.

„Лучка капетанија је одмах након утврђених чињеничних стања утврдила да оперативна обала није способна за даљни прихват бродова за искрцај текућих терета што смо својим записником и рјешењем доставили Лучкој управи Плоче која је надлежна за одржавање инфраструктуре“ рекао је Николић.

Related Posts