Регион

Брисел: Преговори Србије и Косовa о нормализацији односа без резултата

Off 13
Србија и Косово синоћ, у најновијем покушају, нису успјели да се приближе постизању споразума о нормализацији односа под покровитељством Европске уније.

Србијански предсједник Александар Вучић је, након разговора с косовским предсједником Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ-а за вањске послове Федериком Могерини, изјавио да ће се дијалог с Косовом наставити кад Приштина „повуче своје противправне одлуке“.

„Нико од наших представника неће се појавити у Бриселу док то не буде учињено“, рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије и истакао како су пред Србијом у политичком смислу „тешки дани“, пренијела је Хина.

Вучић је навео двије одлуке, о увођењу такси на робу из Србије од 10 посто, те о формирању косовске војске у новембру, како је то обећао премијер Рамуш Харадинај.

Вучић је рекао како такса крши Средњоевропски уговор о слободној трговини (ЦЕФТА), а да формирање војске, посебно довођење једне јединице на сјевер Косова гдје доминирају Срби, крши ранији бриселски споразум и споразум с НАТО-ом.

„Они који мисле да ће довести своју војску на сјевер Косова – то се неће догодити“, поручио је Вучић. Србијански предсједник рекао је и да се Србију сада покушава противправно избацити из електромреже на сјеверу Косова, те да то раде „Европљани, а не Албанци“.

„У нацрту енергетског споразума било је јасно да се мора формирати Заједница српских општина (ЗСО), која би основала два мјешовита подузећа на сјеверу да би пребацивала струју до албанског оператера из Приштине. Пошто, кривицом Приштине, није формирана ЗСО – они нама то хоће отети“, рекао је Вучић, додавши да би одузимање дијела енергетске мреже Србији била ускраћена могућност трансфера струје једним далеководом ка Македонији, с два далековода према Албанији, а с три према Црној Гори.

„Јасно су изразиле своје стајалиште против нас Њемачка, Француска, Италија, Швицарска, Белгија, Луксембург, Низоземска и Хрватска, која има увијек потребу гласати против Срба. На нашој страни су били Шпанија, Словачка, БиХ… Колико можемо боримо се, али су шансе мале“, рекао је Вучић.

Поручио је да Србија неће проводити одлуке о промјенама у електроенергетском систему.

Шефица европске дипломатије и посредница у преговорима о нормализацији односа Федерика Могерини рекла је након посљедњег круга разговора како очекује да двије стране „брзо проведу своју обавезу да постигну договор“.

Related Posts