БиХ

ЦИК указује на основану сумњу фалсификовања потписа и злоупотребе личних докумената

Off 15
Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине 13. августа донијела је одлуку којом је одбијен упис у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за 9.136 бирача, јер нису испуњени законом прописани услови (недостаје доказ о идентитету, доказ о држављанству, доказ о пребивалишту, нечитка пријава и друго) или већи број пријава (7 и више) садржи идентичну адресу у иностранству, саопштено је из ЦИК-а.

Истог дана ЦИК је о томе обавијестио јавност и континуирано у свим обраћањима јавности указује на основану сумњу да су у процесу регистрације бирача изван БиХ фалсификовани потписи и злоупотребљавани лични документи.

„Поново позивамо бираче да провјере статус своје регистрације на web страници Централне изборне комисије БиХ под линком „Да ли сте регистрирани“, у општинском Центру за бирачки списак или да назову ЦИК Босне и Херцеговине на број 033/251-331 или 033/251-332″, наводи се у саопштењу ЦИК-а.

Комплетну информацију о могућем почињењу кривичног дјела у поступку регистрације бирача изван БиХ, с пратећом документацијом, Централна изборна комисија БиХ ће доставити надлежном тужилаштву.

До сада су о могућем почињењу кривичног дијела, Централну изборну комисију, осим бирача, информирале и поједине полицијске управе и поједине општинске/градске изборне комисије (око 150 случајева). Већина тих информације се односи на општине Велику Кладушу, Модричу и Орашје.

Обавеза Централне изборне комисије БиХ је да омогући бирачко право свим бирачима. Тако ће сви они које је неко без њиховог знања и воље регистровао да гласају путем поште моћи гласати у општини пребивалишта у БиХ на бирачком мјесту намијењеном за гласање на непотврђеним гласачким листићима.

С друге стране, обавеза ЦИК-а БиХ је и да спријечи злоупотребу гласачког пакета који је отпремљен путем поште. Механизам заштите који је примијенила Централна изборна комисија БиХ јесте слање гласачких пакета путем препоручене поште тако да се може преузети само лично, а други резервни механизам јесте да уколико ипак стигне гласачки пакет изван БиХ на име бирача који је пријавио злоупотебу, неће бити бројан.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже