БиХ, Избори 2018

ЦИК: Половина од 500 000 неважећих су празни гласачки листићи

Off 12
„ЦИК БиХ нема податке о томе да је неко вреће са листићима носио кући.Више од пола неважећих су празни листићи.То је уобичајено у БиХ, казао је предсједник Централне изборне комисије Бранко Петрић на прес конференцији у Сарајеву, јавља репортерка БХРТ.

ЦИК приводи крају активности у вези с провођењем  поступака и санкционисања због кршења  изборне шутње и неправилности током  кампање.

Јутрос је седам камиона кренуло из Сарајева,како би из свих општинан у БиХ покупили 30 000 врећа са изборним материјалом, који ће бити смјештен на 1100 палета у   Складишту  ЦИК-а у Лукавици. Они ће бити спремни за евентуално поновно бројање или утврђивањхе изборних неправилности“, рекао јер Бранко Петрић.

Петрић је појаснио какао је почело бројање 3.700 непотврђених гласачких листића, те се у резултате и ти гласови убрајају.. Такођер, 1021 особа пријјавила је да их је неко у њихово име пријавио за гласање путем поште, те ће и њихови гласови,ако се то утврди, бити пребројани.

Потом се броје гласачки листићи које су чланови мобилних тимова, њих 340, доставили. Након тога, бројат ће се гласови пристигли путем поште, који се примају још до сутра.

„До сада се вратило 62.000 пакета од чега је око шест хиљада неуручене поште, а 57.000  оних на којима су гласачи гласали. Не очекујемо да ће стићи још много“, рекао је Петрић.

Петрић је појаснио како се обично једна четвртина тих коверти врати.

Патрић је такођер рекао како су градске и општинске изборне комисије  на вријеме објединиле и доставиле материјале бирачких одбора:

„Преко 96 посто бирачких одбора је то урадило коректно и то су резултати које смо одмах објавили“, рекао је Петрић.

Говорећи о Бирачком списку и појављивању имена умрлих особа, Петрић је рекао како је ЦИК закључио списак прије 45 дана,а да су на сам дан избора одговарајуће службе (МУП…) избрисали 4 500 умрлих лица. ЦИК ће провјерити да ли је ико у име умрлих гласао и санкционисати, поручио је.

Упитан како је могуће да има пола милиона неважећих листића, Петрић је одговорио:

„ЦИК нема податке о томе да је неко вреће са листићима носио кући.Више од пола неважећих су празни листићи.То је уобичајено у БиХ, казао је Петрић.

Додао је како ЦИК није примио приговоре од око 6000 акредитираних посматрача.

„Нисмо забиљежили ниједан случај да је неко од гласача дошао на гласачко мјеста,а да му није омогућено да гласа“, рекао је Петрић, истакавши како је то један од квалитета ових избора.

Related Posts