БиХ

ЦИК БиХ: Уз техничке потешкоће обављен жријеб политичких субјеката

Off 10
Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) организирала је данас жријебање за утврђивање редослиједа политичких субјеката на гласачком листићу за предстојеће Опће изборе. Након што је жријебање прекинуто због техничких проблема, жријебање је настављено ручно.

Жријебање у којем су учествовала 132 политичка субјекта је почело електронски, али је код 72. броја дошло до техничких проблема које су дјелатници ЦИК-а покушали отклонити и жријебање је настављено, али се проблем поновио послије извученог назива једног политичког субјекта.

Након тога је предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић дала паузу од 20 минута, послије које је жријебање настављено ручно, извлачењем куглица с називима преосталих 59 политичких субјеката.

Хаџиабдић је прије наставка жријебања, присутнима рекла да су имали техничких проблема за које нису сигурни ни зашто су настали, ни како да их са сигурношћу отклоне.

„То ћемо истраживати у наредним данима, зашто се деслио да је наша апликација почела показивати проблеме па смо процес морали прекинути. Одлука чланова ЦИК-а који су се повукли на Колегиј, била је да се овај процес настави на начин како се радило до 2014. године и да приступимо ручном жријебању“, објаснила је Хаџиабдић.

Жријебање је настављено од позиције 74 до 132, а у жријебу је учествовало преосталих 59 политичких субјеката.

Гласноговорница ЦИК-а Максида Пирић рекла је да су у првом дијелу електронски одредили редослијед 73 политичка субјекта и утврдили њихове позиције на гласачком листићу, те да је у наставку жријебања све забиљежено тонски и фотографисана свака извучена куглица са називом политичког субјекта.

Након што је утврђен редослијед свих политичких субјеката на гласачком листићу, Пирић је навела да уколико било ко има било какву примједбу на процес жријебања, може доставити писани приговор, како је то прописано законом.

У жријебању учествовала 132 политичка субјекта

У жријебању су учествовала 132 политичка субјекта, од тога 62 политичке странке, 36 коалиција и 34 независна кандидата.

Хаџиабдић је напоменула да већ од овјере политичких субјеката, они имају право да поднесу захтјеве за акредитирање посматрача који могу посматрати све активности ЦИК-а БиХ пуно прије дана избора, укључујући и сам процес штампања листића.

Према обављеном жријебању, прво мјесто на гласачком листићу припало је Савезу за нову политику, друго Народној странци Радом за бољитак, а треће Либерално демократској странци Босне и Херцеговине.

Хрватска демократска заједница Босне и Херцеговине је добила број 20, Савез за бољу будућност – Фахрудин Радончић 35, Хрватска демократска заједница 1990 број 41, Странка демократске активности А-СДА 45, а Странка демократске акције број 65.

Савез независних социјалдемократа – СНСД је под редним бројем 69, а Српска демократска странка – СДС 82.

Између осталих, Наша странка је под редним бројем 29, Независни блок је под бројем 60, Народ и правда 81, Демократска фронта 83, Хрватска сељачка странка-ХСС 86, Социјалдемократска партија 92, Грађански савез 93, Странка за Босну и Херцеговину 119, БПС-Сефер Халиловић 121…

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже