БиХ

Хојт Брајан Ји: Русија одобрава сецесионизам у БиХ!

Off 13

Босна и Херцеговина би, без неопходних структурних реформи, могла постати пропла држава, изјавио је званичник америчког Стејт Дипартмента Хојт Брајан Ји у пододбору америчког Конгреса за вањске послове.

“У БиХ, нарочито Републици Српској, постоји снажан интерес и покушаји Русије да појачају утицај преко Владе Републике Српске и путем финансијских, али и преко политичких средстава”, сматра Ји.

Он је указао да малигни утицај Русије види у јавном, али и тајном охрабривању сецесионистичких планова и корака одређених политичара у Босни и Херцеговини, што би било кршење Дејтонског споразума.

“То би, према нашем мишљењу, било ужасно дестабилизујуће и вратило би уназад дугогодишње напоре и рад на стабилизирању БиХ и њен пут ка ЕУ и НАТО, ако се на то одлуче”, упозорио је Ји.

Ји сматра да би било веома тешко предвидјети или читати мисли Владимиру Путину, али каже да му се чини да су на основу покушаја протеклих месеци Руси у региону тежили повећању утицаја.

Расту тензије на Балкану

Он је рекао да етничке тензије на Балкану поново расту, а насиље у Македонији указује на озбиљност њихових политичких проблема. Додао је како је напредак у дијалогу Србије и Косова у застоју, због чега ће стабилност на Балкану остати рањива.

Ји тврди да је широм Балкана у порасту национализам и да реторика домаћих политичара изразито води ка подјелама.

“Од сузаваца у косовском парламенту, до изазова Републике Српске са властима у Уставном суду БИХ, политичари националисти отворено тестирају демократске норме и инстутуције”, сматра Ји.

Он је упозорио да терористичка организација, такозвана “Исламска држава” Ирака и Леванта и друге насилне групе наилазе на успјех у регрутирању бораца и симпатизера на Балкану.

Коначно, Русија интензивно ради на подривању напретка на Балкану. Од отвореног покушаја да подрије Владу у Подгорици, до суптилније подршке сецесионистичкој реторици у Босни и Херцеговини, Русија покушава да одврати напредовање према ЕУ и НАТО, кад год може, подвукао је Ји.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930