БиХ

Хан Пијесак: Проглашено ванредно стање због снијега

Off 42
Foto: BHRT
Ванредено стање проглашено је на подручју општине Хан Пијесак због елементарне непогоде настале усљед обилних сњежних падавина, саопштено је из Цивилне заштите Републике Српске. Из Хан Пијеска се за Дневник 2 јавила Амела Поквић, репортерка БХРТ-а.

“На Хан Пијеску постоји проблем нестанка електричне енергије у дијелу општине, гдје је извориште воде, као и недостатка воде и непроходиних локалних путева”, истиче се у саопштењу.

Надлежне службе настоје да успоставе несметану испоруку струје и очисте путеве.Цивилна заштита Републике Српске прати ситуацију и за сада људски животи и материјална добра нису угрожени.

На Хан Пијеску висина снијега износи 101 цантиметара, подаци су Хидрометеоролошког завода РС-а.

Више информација о стању у осталим општинама и кантонима у Федерацији БиХ и Републици Српској:

Најтежа ситуација у општини Пале

Стање природне несреће у опћини Пале, у Федерацији БиХ и даље је на снази због обилних сњежних падавина.

Није могуће приступити селима: Вражалице, Чемерница, Д. Винча, Петровићи, Брдарићи, Датељи, Комрани, Ревидол, Бројнићи и Луње. Наведена села су насељена углавном старим и болесним лицима којима је неопходна медицинска помоћ.

Обзиром на тежину проблема на терену Штаб цивилне заштите и опћински начелник су јучер, у 15,30 сати, прогласи стање природне несреће за наведена села. Наређено је да се ангажује сво расположиво људство и механизација, како би се помогло свим угроженим људима и материјалним добрима у наведеним селима.

На подручју општине Соколац функционише превоз, електро и водоснабдијевање иако сњежни наноси достижу 1,5 метар.Механизација предузећа “Романијапутеви” стално на терену и од првих већих сњежних падавина ради заједно са неколико подизвођача.

Кантон Сарајево
Саобраћај на подручју Кантона Сарајево се одвија уредно, осим на дионицама на којима се изводе планирани радови, гдје се саобраћај одвија по посебном режиму.

КЈКП Рад: Саобраћајнице првог и другог приоритета су проходне, али се ради на њиховом континуираном чишћењу. На чишћењу саобраћајница трећег и четвртог приоритета се ради спорадично. На терену је тренутно ангажовано 56 специјализованих возила и 140 радника на ручном чишћењу снијега.

Унско-сански кантон (УСК)
Сви магистрални и регионални путеви на подручју овог Унско-Санског кантона су проходни.

Нових 20 центиметара снијега пало је на подручју oпштине Кладањ, гдје је због сњежних падавина проглашено стање природне несреће. Из Цивилне заштите ове Општине рекли су да су отклоњени сви кварови, те да нема прекида у напајању струјом. Такође, водоводна мрежа је у функцији и нема животно угрожених грађана.

Путни правци у Средњобосанском кантону су проходни уз отежан промен због угаженог снијега и леда на коловозу.

Зеничко-добојски кантон
На подручју ЗДК саобраћај се одвија на свим путним правцима без застоја. Снијег који је падао у току ноћи не прави веће проблеме у одвијању саобраћаја на подручју Кантона, осим опћина Вареш и Олово.

Општине Олово и Вареш: Нови снијег који је пао у току ноћи (до 30 цм), створио је нове проблеме у одвијању саобраћаја до већине насеља у вишим предјелима, гдје се саобраћај тешко или никако не одвија.

Зимске службе су на терену и чисте сњег. Висина снијега око 70 цм. У току дана на подручју опћине Олово ће се радити на успостављању комуникације према мјестима Жеравице, Клис и Крајшићи, гдје тренутно живи 15 становника.

Босанскоподрињски кантон (БПК)

Нове снијежне падавине на подручју БПК-а Горажде узроковале су повечање снијежних наноса, тако да се висина снијега на подручју БПК -а Горажде у нижим предјелима креће око 20 цм, док у висинским предјелима износи до 90 цм.

Магистрални и регионални путни правци на подручју БПК-а Горажде су проходни, док се локални путеви чисте по приоритетима.

Кантон 10 – Ливно

Сви путни правци у Кантону 10 су проходни. Угаженог снијега и леда има и на путевима: Купрес-Шуица, Ливно-Дрвар, Ливно-Гламоч-Мркоњић Град.

Сребреница

Висина сњежног покривача на подручју Сребренице је око 1 метар, а у планинским предјелима и више.

Нема угроженог становништва и наставља се чишћење путева, упркос вишедневним сњежним падавинама и тешко проходним локалним путевима.

Упућен је апел становништву за стрпљење и препорука да се појединачно не удаљавају од својих кућа.

Related Posts