БиХ

У понедјељек генерални штрајк запослених у здравству у Кантону Сарајево

Off 21
Синдикат радника у здравству у Кантону Сарајево (КС) саопштио је данас да у понедјељак 17. септембра креће у генерални штрајк. Представници Синдиката доктора медиције и стоматологије КС, који штрајкују већ десети дан, у овим тренуцима разговарају са министрицом здравства Зилхом Адемај.

Адемај је данас позвала љекаре да не враћају пацијенте и да наставе пружати услуге, као и синдикате да се наставе преговори и да заједнички изнађу рјешења у вези повећања њихових плата.

Љекари и стоматолози у Кантону Сарајево већ десети дан су у штрајку, а суд је јуче донио пресуду којом се тај штрајк забрањује. Пресуда је донесена из процедуралних разлога зато што Синдикат доктора медицине и стоматологије није испоштовао све прописане процедуре, односно зато што је било формално-правних пропуста у најави и организацији штрајка.

„Подржавам легитимне захтјеве свих радника у здравству, нарочито захтјеве Синдиката доктора медицине и стоматологије и Синдиката радника у здравству, који су такође послали обавијест да најављују штрајк у току идуће седмице. Не бих жељела да се ово продужава и зато молим представнике оба синдиката да наставимо преговоре. Јутрос сам добила захтјев Синдиката доктора медицине и стоматологије са приједлогом да данас организујемо састанак у 14.30 за наставак преговора“, изјавила је Адемај.

У овим преговорима, како је додала, била је спорна висина коефицијената за докторе медицине и стоматологије. Подсјетила је да су се колективним уговором, који је потписан у новембру прошле године, обавезали да ће повећати коефицијанте љекарима и стоматолозима за 1,2 на постојеће коефицијенте. У старту је повећано за 0,5 и преостала је обавеза за додатних 0,7 до краја ове године.

Кључ рјешења проблема љекара у рукама Себије Изетбеговић

Адемај сматра да има могућности и простора да се удовољи њиховим захтјевима, те да у коначници постоји обавеза да се законске и одредбе из Колективног уговора испоштују.

Спорно је било питање у вези висине средства. Адемај је додала да је дио осигуран кроз ребаланс финансијског плана Завода здравственог осигурања, те да је то отприлике половина средстава која су потребна за потпуно удовољење захтјевима оба синдиката.

„Мислим да кључ за рјешавање овог питања у вези средстава има директорица КЦУС-а Себија Изетбеговић која има утјецаја на Завод здравственог осигурања и то може ријешити једним телефонским позивом. И сама је изјавила да средстава има довољно у здравству, да нису добро распоређена са чиме се ја апсолутно слажем“, закључила је Адемај.

Директорица Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) Себија Изетбеговић изјавила је да је изненађена изјавом министрице здравства КС Зилхе Адемај „која након потпуно јаловог мандата пребацује лоптицу другима“.

„Изненађена сам изјавом министрице Адемај. Изгледа да она није упозната са својим обавезама и дужностима. Можда би коначно требала да прочита свој Уговор, након 2,5 године мандата“, навела је Изетбеговић.

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже