БиХ

УСК: Штрајк просвјете 21. јануара

Off 9
Синдикати предшколског, основног и средњег образовања Унско-санског кантона ступају у генерални штрајк 21.јануара. Штрајк ће трајати до испуњења захтјева упућених према Влади УСК, истакли су у синдикатима.

На овај су се корак синдикати одлучили због неиспуњавања захтјева истакнутих на преговорима са Властима УСК-а. А захтјеви су бројни.

ЗЕХРА ХАЏИЋ, предсједница синдиката предшколског и основног образовања УСК
Влада апсолутно није реаговала на наше најаве није нити једним актом нас позвала на преговоре, нити се очитовала о нашем приједлогу за мировно вијеће, одлучили смо да још једном апелујемо на Владу да озбиљно схвате наше проблеме и да им кажемо да ћемо ми организовати све облике борбе који су нам законом дозвољени.

Између осталих, синдикати траже поштивање колективног уговора који се тиче основице за обрачун плаћа од мјесеца септембра 2018.године, исплату разлике на плаћу са усклађеном основицом од септембра прошле године, измјену колективног уговора који се односи на минули рад упосленика, измјену педагошких стандарда те исплату судских потраживања.

АДНАН СУЉАНОВИЋ, представник синдиката средњег образовања УСК
Ми смо као просвјетни радници спремни да идемо са најминималнијом платом, ако ће то бити плата за све буџетске кориснике. И ако треба на тај начин да спасимо наш кантон, ми ћемо бити први који ћемо га спашавати, али нећемо бити једини.

Штрајк ће трајати до испуњења захтјева упућених према Влади УСК, истакли су у синдикатима.

 

Related Posts