БиХ

УСК: Полиција разбија мрежу кријумчара људи

Off 7
Foto: Ilustracija

Према налогу тужитеља из Посебног одјела за организирани криминал, привредни криминал и корупцију, од раних јутарњих сати, више десетина полицајаца Граничне полиције БиХ, заједно са полицајцима МУП-а УСК проводе активности у оквиру акције кодног назива „Дарданели“.

Ради се о заједничкој међународној акцији у борби против илегалних миграција коју Тужитељство БиХ реализира у сурадњи са УСКОК-ом Републике Хрватске и правосуђем и полицијом Црне Горе.

Слободе је лишено више осумњичених особа а врше се претреси на више локација, на подручју Унско-санског кантона.

Акција је усмјерена према особама које су осумњичене да су као организирана криминална група, вршиле кријумчарење из БиХ на подручје Републике Хрватске, већег броја држављана Турске, као и особа из земаља Блиског истока и Сирије.

За кријумчарење су илегалним мигрантима наплаћивали велике износе новца, најчешће од неколико стотина еура, а према прикупљеним доказима, за период од око 2-3 мјесеца, прокријумчарено је око 300 особа.

Ова акција одлучан је корак у борби правосудних и полицијских институција у БиХ и региону против илегалних миграција и кријумчарења емиграната из страних земаља, преко подручја Западног Балкана.

Наведена међународна акција детаљно је припремана на заједничким састанцима са представницима УСКОК-а и правосуђа Црне Горе, а активности су координиране и са организацијом СЕЛЕЦ за полицијску размјену и сарадњу земаља региона. Упозната је и Међународна агенција за миграције ИОМ.

Особе лишене слободе бит ће предате поступајућем тужитељу, који ће испитати осумњичене и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора, мјера забране и другим активностима у складу са законом.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930