БиХ

Солак: Ризике од катастрофа смањити радом на превенцији

Off 7
Fahrudin Solak

У посљедње три године доста тога у БиX урађено је и на превенцији поплава, клизишта, а и координиране су активности иузмеђу бх. агенција, каже директор Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) Фахрудин Солак , поводом Међународног дана смањења ризика од катастрофа који се обиљежава данас.

– Свједоци смо да ни БиХ није имуна на одређене несреће, али оно што можемо рећи јесте да су наше снаге, снаге одговора у неким несрећама благовремене и правовремене – казао је Солак у разговору за Фену, наглашавајући да су из дана у дан те снаге много способније, опремљеније.

Солак напомиње да су и неке активности које раде и у превенцији дале одређене резултате, додајући да и активности на јачању свијести о постојању несрећа имају утјецаја, да се те несреће на неким мјестима више не дешавају као што су се дешавале.

Директор ФУЦЗ је нагласио да је изузетно важно радити на самој превенцији. Каже да је превенција опћенито ствар цијелог друштва, није то ствар једне агенције.

– Сва министарства, агенције с којима сурађујемо раде доста тога на превенцији. Можемо рећи да је у посљедње три године доста тога урађено и на превенцији поплава, клизишта…Донесени су одређени законски прописи гдје су се тачно утврдиле неке активности – казао је Солак, оцијенивши да се раде добре ствари.

По његовим ријечима, много се више сада ради на координацији активности између одређених институција. То је некада био велики проблем и ту има помака.

Солак се осврнуо и на теренску НАТО вјежбу управљања посљедицама елементарних непогода „Босна и Херцеговина 2017“, која је крајем септембра одржана на подручју Тузланског кантона.

Навео је да је та вјежба, прије свега, показала да БиХ има могућност и спремност да одговори у случају катастрофа.

– БиХ је показала да може бити домаћин овако захтјевној вјежби, да буде добар домаћин, да имамо и ми одређене ствари којима се можемо похвалити. Можемо рећи како се треба нешто урадити, да колеге и од нас узму неку од идеја како смо неке ствари ријешили – оцијенио је Солак.

Додао је да је то „и нама самима био показатељ да смо способни, да имамо велики број људи да можемо да дјелујемо на терену“. То је, сматра он, добар показатељ да имамо могућност да у неким извандредним околностима можемо одговорити на прави начин.

– А и локална заједница је, конкретно Тузлански кантон, показао да располаже с адекватним снагама на терену, да су те снаге координиране, опремљене… Ту има простора за напредак, није све идеално код нас, али имамо ствари које су биле баш добре. Неке ствари које смо увидјели да нам фале, недостају, да требамо донијети одређене прописе или набавити адекватну опрему, то су задаци за неку озбиљнију евалуацију која ће се десити у наредном периоду – навео је Солак.

Међународни дан смањења ризика од катастрофа обиљежава се сваке године 13. октобра, на основу резолуције Генералне скупштине Уједињених нација из 2009. године, а посвећен је борби за смањење ризика од природних катастрофа, појава које настају дјеловањем природних сила.

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031