БиХ

Скупштина ТК: Изабрани делегати у Дом народа, скупштинска већина упитна

Off 3
Foto: Fena/Tuzlanski.ba
Скупштина Тузланског кантона (ТК) изабрала је данас делегате у Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине, док су расправа и одлучивање о свим осталим тачкама дневног реда пролонгирани.

За чланове Клуба Бошњака изабрани су Сенад Алић (ПДА), Фахрудин Скопљак (СДА) и Џевад Хаџић (СДП). У Клуб Срба из ТК-а изабрани су Слађан Илић (СДП) и Жарко Вујовић (СДП), у Клуб Хрвата Борис Крешић (ДФ), док ће представници „осталих“ из ТК у Дому народа Парламента ФБиХ бити Мирела Трепанић (НС) и Сандра Имшировић (ДФ).

На данашњој сједници је требао бити изабран и члан руководства Скупштине ТК из реда Бошњака, али је СББ ускратио подршку кандидату Бх. блока Махиру Мешалићу из ДФ-а, чиме је доведена у питање најављена коалиција СДП-а, ДФ-а, НС-а, СББ-а и СБиХ, која је у протеклом раздобљу договарала успоставу власти у овом кантону.

„На посљедњих неколико одржаних састанака током коалиционих разговора било је практично све договорено и зато смо заказали наставак конституирајуће сједнице Скупштине, јер смо чврсто вјеровали да имамо 19 потребних посланика који су нам потребни да изаберемо предсједника и потпредсједника и тако кренемо у процес формирања Владе ТК. Међутим, данас десет минута прије почетка сједнице добили смо обавјештење од клуба СББ-а да они, према инструкцијама из централе, не могу подржати кандидата ДФ-а Махира Мешалића за предсједника Скупштине из реда бошњачког народа. То практично значи да грађански блок нема више 19 посланика, већ 17 што није довољно за наставак процеса успоставе власти у ТК“, казао је Џевад Хаџић из СДП-а.

На питање новинара хоће ли СДП сада тражити новог партнера када је у питању формирање скупштинске већине, Хаџић је казао да је „између осталога и то једна од опција о којој ћемо размислити”.

С друге стране, из СДА су навели да је данашњи сценариј био очекиван, с обзиром на то да је тзв. грађански блок састављен од странака које нису функционисале раније на исти начин.

„Ми смо најављивали да ова коалиција од пет грађанских политичких партија, како воле себе називати, која чини 19 посланика у Скупштини ТК, није стабилна, посебно ако погледамо ко је чини. Видимо да ту имамо оне који некада нису били грађански, већ народњачки или сасвим десничарски. То је конгломерат који не може заједно. Ово није знак да се грађански блок распао. Видјет ћемо да ли ће се консолидовати и имати заједнички наступ у Скупштини ТК“, изјавио је предсједник КО СДА ТК и заступник те странке у кантоналном парламенту Бего Гутић.

Махир Мешалић (ДФ) је изјавио да је избор скупштинског руководства закочен.

„Можда је боље да је тако и да се искристалише јасна већина у Скупштини ТК и да знамо који је даљи правац дјеловања. Ово за нас конкретно значи да је СББ по други пут изневјерио договор између нас 19 и сматрамо да СББ није дио приче о грађанском блоку“, изјавио је Мешалић.

За формирање власти у ТК потребна је подршка најмање 18 од укупно 35 заступника у скупштини.

Related Posts