БиХ

Прекинута сједница Скупштине Кантона Сарајево

Off 17
Предсједавајућа Скупштине Кантона Сарајево (КС) Ана Бабић прекинула је сједницу на којој су, по хитном поступку, разматране измјене Закона о извршавању Буџета Кантона Сарајево за 2018. годину. Неизвјесно је хоће ли сједница бити настављена у овом сазиву или ће се чекати нови сазив Владе и Скупштине Кантона Сарајево.

Измјене Закона о извршавању Буџета односе се на основицу за обрачун плаћа у висини 310 БАМ и бод за обрачун плаћа у износу од 1.0 који би се примјењивао за период од 1. септембра до 31. децембра ове године.

Заступник СКС Мирсад Пинџо (Независни блок) затражио је од Владе Кантона Сарајево образложење како ће усвајање измјена о извршењу Буџета утицати на Буџет за 2018. годину јер, навео је, већ треба размишљати о буџету за наредну годину.

Он је затражио и објашњење да ли се повећање плаћа односи само на реализацију потписаних уговора са синдикатима образовања, те је навео да није прецизирано да ли се повећање односи и на заступнике, министре и премијера.

Министар финансија Кантона Сарајево Јасмин Халебић појаснио је да је са владином прерасподјелом било могуће усвојити измјене Буџета, то су буџетска средства, а ријеч је о 5,6 милиона БАМ, те да овај процес има фискални ефект.

Халебић је нагласио да колективни уговор за област високог образовања нема ефеката на ову измјену Буџета, као и да је било могуће ретроактивно исплаћивати плаће.

Заступник СКС Мирза Челик (СДА) сматра да није коректно неусвајање измјена Буџета према синдикатима средњег и основног образовања, те да је то био минимум који се морао реализирати.

Заступници су раније закључком донијели одлуку да се повећање плаћа не односи на заступнике, премијера и министре у Кантону Сарајеву.

Неизвјесно је хоће ли сједница Скупштине Кантона Сарајево у овом сазиву икако бити настављена – или ће се чекати на нови сазив након што Централна изборна комисија Босне и Херцеговине објави коначне резултате Опћих избора.

Посланици су данас, како је раније најављено, требали разматрати информације о реализацији мјера за санацију и реорганизацију КЈКП “Грас” и Управе КЈКП “Водовод и канализација” од 17. аугуста до 1. октобра.

На дневном реду, су између осталога, били и нацрти стратегија развоја образовања и науке Кантона Сарајево за период 2018. – 2022. година за укључивање дјеце са потешкоћама у развоју у образовању са седмогодишњим планом имплементације у Кантону Сарајево и Приједлогу стратегије према младима Кантона Сарајево за период 2018. – 2022. година.

Related Posts