БиХ

Синдикат БХРТ-а тражи смјену уредника ИП ТВ-а Марка Радојe

Off 32
Самостални синдикат радника (ССР) у БХРТ-у од менаџмента БХРТ-а тражи смјену уредника ИП-а БХТ1 Марка Радоје због нарушавања угледа БХРТ-а и прекорачења овлаштења, поводом његових иступа у јавности и неовлаштених поступака када је у питању обиљежавање годишњице геноцида у Сребреници.

„Без обзира на тешке увјете рада, неуплаћене доприносе и све остале проблеме са којима се сусрећу, радници БХРТ-а су беспријекорно урадили програм из Сребренице, а додатно уз то и програм везан за СП у Русији, како би нашим претплатницима омогућили квалитетан програм. Мишљења смо да једна особа, ма ко то био, нема право својим неовлаштеним поступцима бацити под ноге сав труд који су уложили радници БХРТ-а“, пише у саопћењу Синдиката.

У саопћењу се наводи како се у својим јавним иступима Радоја позива на своју непристрасност, док се самостални синдикат радника у БХРТ-у позива на закон и акте БХРТ-а.

„Док уредник ИП-а БХТ1 сматра да је основни постулат новинарства неутралност, ССР у БХРТ-у сматра да је основни постулат новинарства објективност, а пресуде међународних судова би требале представљати објективан став за један јавни сервис. Једино од чега јавни сервис мора бити независан је утицај политичких партија, поготово у предизборно вријеме“, наводе из Синдиката.

Подсјећају јавност да је овај синдикат упозоравао управљачке структуре БХРТ-а на могуће посљедице именовања. Кажу како ово није први пут, у веома кратком року, да се наноси штета 73 године старом угледу БХРТ-а, те инсистирају да менаџмент БХРТ-а због оваквих поступака смјени уредника ИП-а БХТ1 Марка Радоју.

„Изражавамо подршку нашим члановима који нису жељели извршити наредбу (скинути са ревера Сребренички цвијет) која је против свих новинарских постулата и уколико због свог професионалног става буду трпили било какве посљедице, Самостални синдикат радника у БХРТ-у ће бити уз њих и одговорити на адекватан начин“, саопћено је у обраћању самосталног синдиката радника у БХРТ-у.

Related Posts