БиХ

Синдикат Алуминија најавио протесте у Сарајеву

Off 11
Foto: Fena
На скупштини Независног синдиката запосленика (НЗС) Алуминија, која је одржана данас у Мостару, одлучено је како ће, ако Влада ФБиХ до 15. октобра не донесе стратешке одлуке о спашавању Алуминија и омогући његов даљи рад, радници тог предузећа, заједно са својим пословним кооперантима, изаћи на масовне протесте испред зграде Владе у Сарајеву.

Предсједник Синдиката Ромео Биокшић подсјетио је како Алуминиј с Електропривредом ХЗХБ има уговор о опскрби електричном енергијом само до 15. октобра, након чега је упитан даљи рад мостарског предузећа.

Представници Синдиката у више су наврата тражили састанак с федералним премијером Фадилом Новалићем, замјеницом премијера Јелком Миличевић и ресорним министром Нермином Џиндићем, али до састанка још није дошло, казао је Фени Биокшић.

НЗС Алуминија раније је упутио апел за помоћ Влади ФБиХ и представницима хрватске политике у БиХ.

„Мостар и читава Херцеговина доведени су пред тотални колапс. Свјесни смо да ће неки одмах једва дочекати и ово стање Друштва, као и могуће протесте радника преусмјерити у неке политичке игре у ово послијеизборно вријеме када знамо какво је. Оно што им имамо за поручити јесте да нас само занима даљњи рад нашег Алуминија и очување наших радних мјеста и да не желимо карту у једном смјеру“, речено је тада из НЗС-а.

Саопштењем за јавност јуче се огласила и Управа Алуминија, наводећи како је, због нагомиланих дугова и поскупљења електричне енергије, упитна будућност те фирме те да је крајње вријеме да се домаће власти са свих нивоа укључе у рјешавање проблема.

Влада ФБиХ власница је 44 посто дионичкога капитала у Алуминију, мали дионичари такође имају 44 посто, а Влада Републике Хрватске преосталих 12 посто дионица.

Мостарска творница има 900 запосленика, а узевши у обзир раднике Алуминијевих коопераната у БиХ и Хрватској, чак 40.000 људи овиси о њеном опстанку.

Related Posts