БиХ

Конференција у Сарајеву: Жртве и свједоци су најважнији актери у кривичноправном процесу

Off 16

Изазови у провођењу истрага, кривичном гоњењу и пресуђивању у предметима ратних злочина у Босни и Херцеговини, као и могућа рјешења за превазилажење ових изазова, биле су главне теме Друге међународне конференције „Препреке у процесуирању ратних злочина“ која је одржана у Сарајеву.

Конференцију, која је окупила више од 40 представника правосуђа, међународних правних експерата, власти и међународне заједнице, организовали су Удружење жртава и свједока геноцида и Удружење Покрет „Мајке енклаве Сребреница и Жепа“, уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини.

„Жртве и свједоци су најважнији актери у кривичноправном процесу и без њиховог учешћа у поступцима не би било ни правде за ове страшне злочине”, нагласио је Фермин Цордоба, в.д. директора Одјела за људску димензију Мисије ОСЦЕ-а у нашој земљи.

Он је навео да ће Мисија наставити пружати подршку правосудним институцијама на свим нивоима у Босни и Херцеговини, како би осигурали ефикасно и правично процесуирање предмета ратних злочина.”

Мунира Субашић, предсједница Удружења Покрет „Мајке енклаве Сребреница и Жепа“ поручила је да се о овој теми мора разговарати јавно, како би убрзали и унаприједили процесуирање предмета ратних злочина.

Главни тужилац Међународног кривичног суда за бившу Југославију, Серж Брамерц изјавио је да, на основу досадашњег искуства, изазови у процесуирању ратних злочина могу бити успјешно превазиђени уколико се на националном нивоу преузме одговорност за постконфликтну правду, уз одговарајућу међународну подршку.

Мисија ОСЦЕ-а представила је резултате свог програма праћења судских поступака и јачања капацитета, који су везани за проведбу Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, те још једном истакла своју посвећеност и спремност да настави пружати подршку јачању домаћих правосудних институција с циљем правичног и ефикасног рјешавања свих неријешених предмета ратних злочина.

Related Posts

Arhiva

July 2017
M T W T F S S
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31