БиХ

Конференција о дијаспори: Јачати сарадњу с исељеништвом

Off 14
Jачање сарадње са исељеништвом један је од кључних принципа Политике о сарадњи са исељеништвом БиХ,  рекла је министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац  на    конференција „Значај дијаспоре за Босну и Херцеговину“ у Сарајеву,  јавља репортерка БХРТ.

Конференција је организирана у оквиру пројекта Дијаспора за развој, који је пројекат Владе Швицарске и Министарства за људска права и избјеглице, у партнерству са УНДП и ИОМ у БиХ.

Министрица за људска права и избјеглице Семиха Боровац у уводном обраћању рекла је да   заБиХ  исељеништво значи много више од самог броја, те да је  15% бруто друштвеног производа   новац из дијаспоре.

„Није се довољно радило са исељеништвом институције су затајиле, је била без алата који је неопходан за рад институцијама. Данашња конференција је прилика да представимо резултате рада- 29 градова и опћина у БиХ потписале су уговоре за рад са исељеништвом“,рекла је Боровац.

Додала је како је то један од алата, те да је у циљу боље  међународне комуникације постављен web-portal, који је  добро посјећен.
Јачање сарадње са исељеништвом један је од кључних принципа Политике о сарадњи са исељеништвом, чијим је усвајањем прошле године Вијеће министара Босне и Херцеговине утврдило правце дјеловања Босне и Херцеговине према исељеништву.

Сурадња с исељеништвом, што се тиче Министарства на чијем је челу она, неће остати „мртво слово на папиру“ јер се исељеништву даје значај који заслужује, а циљ је заједничко јачање веза између БиХ и дијаспоре, значајних обострано.

Пауновић: Значајна подршка Италије бх. дијаспори

Предсједница Уније босанскохерцеговачких удружења у Италији Мирјана Пауновић, изјавила је да у тој земљи тренутно борави око 60.000 људи бх. поријекла, највише због миграција током посљедњег рата у БиХ, као и да број константно расте. Кровно удружење бх. грађана у Италији, основано недавно, у међувремену је добило већи институционални значај и овлашћења те подршку државних органа матичне земље и њених чланова дипломатског кора у Италији. Стога Удружење ради на реализацији пројеката од културног до образовног аспекта, али је неминовно да сарадња с матичном државом буде још на већем нивоу.

Пауновић је истакнула задовољство што се подузимају мјере на јачању те сарадње и додала да је веома битно пратити токове миграција и њихове узроке, односно урадити тзв. мапирање исељеништва уз одговарајуће податке колико и гдје људи босанскохерцеговачког поријекла борави након одласка из домовине.

– Вјерујем да ће ова конференција додатно ојачати везе које нас све спајају – казала је предсједница кровног удружења бх. грађана у Италији.

 Људи у  дијаспори – амбасадори БиХ у свијету

Резидентна координаторица Уједињених народа (УН) и резидентна представница УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу изјавила је да су људи у дијаспори својеврсни амбасадори Босне и Херцеговине, због чега је веома битно очувати позитивне контакте како би се даље ширила слика о земљи која је у међувремену напредовала.

Око 15 посто БДП-а долази управо од дијаспоре и то је значајан институционални потенцијал јер много успјешних Босанаца и Херцеговаца жели улагати у привреду, економију, мала и средња предузећа у домовини те у стварање нових радних мјеста.

Стога је битно градити институционалне везе с исељеништвом, нагласила је Синаноглу, између осталог и због тога што су исељеници у развијеним земљама стекли и практична знања из напредних технологија, која требају и Босни и Херцеговини.

Још једна битна функција је повезивање људи у домовини с већ створеном мрежом контаката коју су створили успјешни Босанци и Херцеговци у исељеништву, градећи пословне и друге везе, закључила је.

Изградити институционално повјерење

Директорица за сарадњу у Амбасади Швицарске у БиХ Барбара Датвајлер Шеуер   рекла је да конференције попут данашње у Сарајеву повезују људе, као и да у Швицарској, земљи свјесној потенцијала миграната, живи око 60.000 грађана бх. поријекла који свакодневно доприносе политичком, економском и културном развоју земље боравка. Многи би учинили много више за матичну земљу, а „ми их желимо подстакнути за то“, додала је.

– Дијаспора жели својим мрежама, знањем и стручношћу помоћи Босни и Херцеговини, али морамо успоставити однос повјерења, људи се желе повезати с инстутуцијама које могу проводити мјере – ријечи су Барбаре Datwyler Сцхеуер.

Представник Међународне организације за миграције Питер Ван Дер Еверерт  ), субрегионални координатор за Балкан, такођер наглашава колико је битна изградња институционалног повјерења између дијаспоре и домовине, на чему актуелно бх. министарство за људска права и избјеглице активно ради, али не смије остази усамљено у тој активности, како је додао.

Циљ конференције је да окупљајући више од 30 представника исељеништва из 15 земаља и представнике релевантних институција свих нивоа власти у Босни и Херцеговини, те представнике невладиног сектора и међународних организација, истакне важност исељеништва и пружи могућност отварања тема којима ће указати на улогу исељеништва у друштвено-политичком животу у Босни и Херцеговини, кроз њихово укључивање у креирање јавних политика, подузетништво, пренос знања, те сарадњу са јединицама локалне самоуправе.

Related Posts